Marketing X Business

Zovu ga guruom za dugovječnost, a sada je otkrio tri namirnice koje su po njemu ključne

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Vjerujete li da postoje namirnice uz pomoć kojih možete produžiti životni vijek? Ako vam se do sad ta ideja činila pomalo sumanutom, autor bestselera i saradnik National Geographica, Dan Buettner bi vas mogao uvjeriti u suprotno.

Naime, ovaj guru dugovječnosti smatra da će vas sljedeće tri namirnice koje sadrže sve složene ugljikohidrate i proteine potrebne za ljudsko preživljavanje, odvesti do duboke starosti.

Istraživač Buettner proslavio se proučavanjem pet regija širom svijeta (Italija, Japan, Kostarika, Kalifornija i Grčka) u kojima stanovnici redovno dožive duboku starost, a koje je nazvao Plave zone. Od nabrojenih Dan je istakao poluotok Nicoya u Kostariki kao mjesto koje ima najnižu stopu sredovječne smrtnosti na svijetu. U svojoj nedavnoj objavi na Instagramu izjavio je kako je dugom životnom vijeku tamošnjeg stanovništva uvelike pomogao moćan koktel od tri namirnice.

– Zbog ove hrane, ljudi koji žive na poluotoku Nicoya u Kostariki imaju veću vjerovatnost da će doživjeti 92 godine nego ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama ili Evropi, rekao je.

1. Kukuruz

Prva namirnica na Danovom popisu je kukuruz od kojeg ovo stanovništvo radi odlične tortilje. U Netflixovom dokumentarcu “Live to 100” objasnio je da stanovnici Nicoye tradicionalno prerađuju kukuruz namakanjem zrna kukuruza u drvenom pepelu i tako povećavaju njegovu nutritivnu vrijednost. Kukuruz je bogat vlaknima, a tortilje složenim ugljikohidratima.

2. Tikva

Sljedeća namirnica na popisu za produženje dugovječnosti je tikva. Bogata je vitaminima A, B i C, kao i magnezijem i kalijem, koji su ključni za zdravlje kostiju, krvi i srca. Bilo da je pečete ili dodajete u varivo, ovo je povrće koje je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

3. Grah

Stanovnici Nicoye redovno dodaju grah u svoje obroke, uživajući u čak pet različitih vrsta graha. Crni grah dodaju u jelo naziva gallo pinto. Grah je glavna namirnica u prehrani mnogih drugih Plavih zona.

Povezani članci