Marketing X Business

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2034. bit će u Saudijskoj Arabiji: U kojem terminu će se igrati

Marx.ba

(Izvor: SportMedia)

Saudijska Arabija imenovana je domaćinom svjetskog nogometnog prvenstva 2034. godine, potvrdio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Istekao jerok za iskazivanje interesa za domaćinstvo, a jedina je to napravila Saudijska Arabija nakon što se Australija povukla iz utrke.

– Nijedan drugi sport ne ujedinjuje svijet kao nogomet. Svjetsko prvenstvo je savršen izlog za poslati poruku jedinstva i uključenosti. Različite kulture mogu biti zajedno, poručio je Infantino u objavi kojom je obznanio da će Saudijska Arabija ugostiti SP.

Bit će to drugi put u 12 godina da će se Svjetsko prvenstvo održati na Bliskom istoku, nakon što se prošle godine igralo u Kataru. Podsjetimo, 2026. domaćini su SAD, Kanada i Meksiko, dok će 2030. SP ugostiti Španjolska, Portugal i Maroko, s tim da će se po jedna utakmica odigrati u Argentini, Paragvaju i Urugvaju kako bi se obilježila stogodišnjica prvog SP-a, održanog u Urugvaju 1930. godine.

Ono što je posebno zanimljivo je da Saudijci, za razliku od njihovih susjeda iz Katara, ne žele Mundijal organizovati u decembru, već u julu kada temperature u njihovoj državi znaju prelaziti i 50 stepeni Celzija. Kako će to izgledati, sotaje da se vidi, ali novac za organizaciju niti u jednom trenutku neće biti upitan.