Marketing X Business

Prvih 10 mjeseci ove godine: Rekordna naplata poreza i doprinosa u BiH

Bloomberg Adria

(Izvor: Društvene mreže)

U prvih deset mjeseci ove godine javni prihodi u Federaciji Bosne i Hercegovine naplaćeni su u rekordnom iznosu. Javni prihodi koje je Porezna uprava FBiH naplatila u prvih deset mjeseci ove godine veći su za 15,38 posto u odnosu na isti period prošle godine i za 39,17 posto u poređenju s prvih deset mjeseci 2019.

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slučaj nezaposlenosti naplaćeni su u ukupnom iznosu od 4,1 milijardu KM.

Porezna uprava Federacije BiH je saopćila da su u strukturi naplate javnih prihoda u prvih deset mjeseci ove godine porez na dobit i zaostali prihodi od poreza na dobit prikupili najveću količinu novca, potom porez na dohodak i zaostali prihodi od poreza fizičkih osoba te porez na promet nepokretnosti i prava.

Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je da je dolaskom na ovu poziciju prije sedam godina postavio tri strateška cilja.

– To je prije svega da PUFBiH bude jedna pravedna, racionalna, efikasna, transparentna i poštovana institucija. Drugo je saradnja sa svima onima koji na izvjestan način mogu doprinijeti punjenju, odnosno naplati javnih prihoda. I svakako drugi i treći cilj jeste stalni koncept dobrovoljnog prijavljivanja i plaćanja javnih prihoda, kazao je Isović.

Dodaje da je upravo realizacija ova tri koncepta doprinijela konitnuiranom rastu naplate javnih prihoda, koji su zaključno s prošlom godinom porasli 79 posto. 

I u Republici Srpskoj je zabilježena rekordna naplata javnih prihoda. Poreska uprava Republike Srpske je u deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 2,9 milijardi KM, što je za za 395,3 miliona KM ili 15 posto više u odnosu na isti period 2022. godine.

U tom periodu zabilježen je rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS, pa je tako naplata doprinosa veća za 15 posto, direktnih poreza za 17 posto, a ostalih javnih prihoda za 13 procenata.