Marketing X Business

Sve više odredišta uvodi neku vrstu turističkog poreza, šta donosi naredna godina

Marx.ba

(Izvor: Daily News)

Prekomjerni turizam sve je veća tema širom svijeta. Stoga sve više destinacija traži načine kako da smanji pritisak ogromnog broja ljudi na infrastrukturu i lokalno stanovništvo, a jedan od poteza na koji se sve češće odlučuju je takozvani “turistički porez”.

Ideja je da se dodatni novac koji prikupe od turista potroši na poboljšanje lokalnih cesta, komunalnih i javnih usluga. A ako pokoji turista zbog tih nekoliko dodatnih eura odustane od dolaska, uspjet će i u smanjenju pritiska na gradove bez značajnijeg gubitka prihoda. 

Turisti opterećuju infrastrukturu, javne usluge i objekte u destinacijama koje posjećuju. Turistička taksa može biti koristan alat za ova mjesta da se izbore sa povećanim brojem posjetilaca i podstakne iskustvo održivog turizma. Osim toga, može poslužiti kao sredstvo za finansiranje razvoja infrastrukture javnog prevoza, ublažavanje štete koja može nastati usljed prenaseljenosti i podsticanje inicijativa za očuvanje životne sredine i održivosti destinacije.

Foto: Shutterstock/Jay Yuan

Ovakvi programi su već postali uobičajena praksa širom Evrope, gdje se uvode porezi ili naknade za posjetioce kako bi se upravljalo povećanim pritiskom turizma. Na primer, gradovi poput Pariza, Berlina, Amsterdama i Rima već su uveli takve namete.

Također, britanski grad Manchester najavio je početak uvođenja takse za posetioce ranije ove godine, dok je španski grad Santiago de Compostela izrazio namjeru da uvede regionalnu taksu kako bi se izborio sa ljetnjom prenaseljenošću. I Island je u razmatranju ovakvih planova za svpoje gradove.

Venecija, koja se dugi niz godina suočava sa izazovima uzrokovanim prenatrpanošću turista, nedavno je najavila plan za uvođenje taksi za posjetioce. Prema ovom planu, očekuje se da će takve naknade postati obavezne za turiste, a njihova primjena bi trebalo da počne tokom ljeta 2024. godine. Ova mjera ima za cilj ne samo da reguliše broj posjetilaca, već i da obezbijedi finansijska sredstva za očuvanje i održivost grada, koji je često pod pritiskom masovnog turizma.

Uglavnom, broj gradova se povećava, pa je pitanje šta donosi naredna godina i da li će uskoro na skoro svim popularnim detinacijama turiste dočekati ova taksa.