Marketing X Business

Milijarder ponovo u akciji: Jeff Bezos prodaje velike pakete svojih dionica

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Osnivač Amazon.com-a, Jeff Bezos, ov e će sedmice prodati još jedan veliki paket dionice Amazona, nakon što je prošle sedmice prodao dionice vrijedne oko 240 miliona dolara, izvijestio je CNBC.

Prema pisanju CNBC-a, Bezos bi mogao prodati između 8 miliona i 10 miliona dionica Amazona, ukupne vrijednosti veće od milijarde dolara, prenosi ICT Business.

Bezos, koji je prema Bloombergu treća najbogatija osoba na svijetu s neto bogatstvom od otprilike 170 milijardi dolara, još uvijek posjeduje oko 988 miliona dionica Amazona, što čini gotovo 10% udjela u kompaniji.

Otkako se povukao s funkcije izvršnog direktora Amazona 2021. godine, Bezos je ubrzao svoje dobrotvorne aktivnosti i izjavio kako planira donirati velik dio sveg bogatstva tokom svog života. Bezos i njegova zaručnica Lauren Sanchez u oktobru su obećali 100 miliona dolara za obnovu na Havajima nakon pogubnih požara koji su zahvatili tu američku otočnu državu.

Inače, kako je objavljeno u oktobru, Bezos zauzima drugo mjesto na listi milijardera sa 156 milijardi dolara.

Bezosovo bogatstvo je ove godine poraslo za 49,3 milijarde dolara jer je vrijednost Amazonovih dionica u istom periodu porasla za 58 posto.