Marketing X Business

Susret osiguravača i reosiguravača 'SorS' - Štete rastu brže od premije osiguranja

Štete rastu brže od premije osiguranja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare povodom tradicionalnog 34. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) koji je i ove godine okupio vodeće ljude industrije osiguranja iz regiona i svijeta.

Predsjednik Uprave Bosna reosiguranja Sarajevo Zlatan Filipović je govoreći o tržištu osiguranja u BiH naveo da je protekla godina prošla dosta dobro s obzirom na sve izazove i inflaciju. Ostvarena ukupna premija iznosila je oko 881 milion KM, što je rast od 7,6 posto. Bilo je dominatno osiguranje od automobilske odgovornosti s učešćem 48,5 posto i zabilježen je rast od pet do 30 posto u svim vrstama osiguranja, osim kod tračnih vozila, osiguranja plovila i osiguranja troškova pravne zaštite.

Filipović je dodao da su predstavnici Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH nedavno imali koristan sastanak sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalnim dopremijerom i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem, a teme razgovora su se odnosile na situaciju na tržištu osiguranja i inicijative koje imaju za cilj zaštitu osiguranika i osiguravatelja.

Predsjednici uprava vodećih društava za osiguranje ili reosiguranje predstavili su osnovne pokazatelje za prošlu i trendove u ovoj godini na tržištima osiguranja zemalja iz kojih dolaze. Član Izvršnog odbora Dunav osiguranja Beograd Milo Marković je rekao da je tržište osiguranja u Srbiji u 2022. imalo dvocifreni rast premije, 12,16 posto, pri čemu je malo više raslo neživotno osiguranje – 14 posto, a životno osiguranje oko pet posto.

– Problem je što štete značajno više rastu, dakle dijelimo sudbinu tržišta osiguranja regiona. Štete rastu u kasko osiguranju i  autoodgovornosti, dok dobrovoljno zdravstveno osiguranje bilježi enormni rast čak od 20 do 30 posto – rekao je Marković dodajući da je rast šteta ublažen u prva tri mjeseca ove godine.        

Slovensko tržište osiguranja, kako je rekao član Uprave Zavarovalnice Triglav Ljubljana Tadej Čoroli, zabilježilo je rekorde u prošloj godini i vrijednost ukupne premije osiguranja iznosila više od tri milijarde eura. Lani su štete rasle brže od premije što, kako je dodao, ranije nije bio slučaj.

Kada je riječ o Hrvatskoj, predsjednik Uprave Groupama osiguranje Zagreb  Sanel Volarić  je rekao da je na tom tržištu zabilježen jak rast neživotnih osiguranja, te stagnacija i mali pad kod životnih osiguranja.

Matjaž Božič, izvršni direktor Lovćen osiguranja Podgorica, ocijenio je da se na području sektora osiguranja Crne Gore osjeća stabilnost, te dodao da je premija lani rasla skoro deset posto.

Generalni direktor Osiguritelna polisa S. Makedonija Vladimir Toševski rekao je da na makedonskom tržištu djeluje 16 kompanija, te da prošlu godinu karakteriše da je ukupna premija životnog i neživotnog osiguranja porasla za 32, 5 posto u odnosu na godinu radnije.  

Osim o stanju tržišta osiguranja u regiji, učesnici ovogodišnjeg SorS-a diskutovat će i o uticaju energetike na poslovanje tog sektora, implementaciji ESG standarda, te inovacijama i digitalizaciji u osiguranju.