Marketing X Business

Najnoviji podaci Eurostata: Maloprodaja u eurozoni vratila se na put rasta

N. D.

(Izvor: Irish Examiner)

Maloprodaja u eurozoni vratila se na put rasta oktobru nakon tromjesečnog perioda gubitaka, pokazuju najnoviji podaci. Obim trgovine na malo porastao je za 0,1 posto na mjesečnom nivou u eurozoni, ispod tržišne prognoze, pokazuju podaci Eurostata.

Obim trgovine na malo hrane, pića i duhana u oktobru je opao za 1,1 posto, što predstavlja najveć́i pad od marta, prenosi Anadolu Agency.

Prodaja neprehrambenih proizvoda u oktobru je porasla za 0,8 procenata u odnosu na mjesec ranije, dok je kod goriva za automobile smanjena za 0,8 posto.

Na godišnjem nivou, maloprodaja u evrozoni je pala za 1,2 posto u oktobru, smanjivši se sa godišnjeg pada od 2,9 posto u septembru.

Za Evropsku uniju maloprodaja je u oktobru porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec i smanjena za 0,9 procenata u odnosu na prije godinu dana.

Najveć́i mjesečni pad zabilježen je u Francuskoj (-1,0 posto), Belgiji i Austriji (-0,8 posto), i Španiji i Portugalu (-0,4 posto).

S druge strane, Hrvatska (3,1 posto), Nizozemska (2,4 posto) i Slovačka (1,9 posto) zabilježile su najveća mjesečna povećanja.