Marketing X Business

Snažna potražnja: Cijene bakra obaraju rekorde

Marx.ba

(Foto: X)

Terminske cijene bakra jutros su dosegle rekordno visok nivo jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalne ekonomije.

Prema podacima FactSeta cijene bakra na NYMEX-u dosegnule su 5,02 dolara po funti, što je u ovoj godinu povećanje cijene od 25 posto.

Potražnja za bakrom općenito se smatra zamjenom za ekonomsko zdravlje, a metal je ključan za ekosistem energetske tranzicije. Sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina, posebice kako se globalna ekonomija elektrificira.

Prema predviđanjima Bank of America, potražnja za bakrom iz električnih vozila i cjelokupnog transportnog sektora povećat će se za oko 5% ove godine.

Bakar je također kritičan materijal za kablove koji se koriste u podatkovnim centrima, čiji je rast potaknuo potražnju za crvenim metalom, posebno budući da procvat umjetne inteligencije stvara sve veću potrebu za podatkovnim centrima.

Međunarodna grupa za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoje prognoze viška opskrbe metalom za ovu godinu zbog niže proizvodnje od očekivane.

Predviđanje rasta proizvodnje bakra za 2024. smanjeno je na 0,5% u usporedbi s rastom od 3,7% koji je procijenio ICSG prošlog oktobra 2023. To se uglavnom može zahvaliti sporijem rastu proizvodnje od očekivanog, kašnjenjima u puštanju projekta u pogon i revidiranim smjernicama za proizvodnju od velikih proizvođača.

Prošlog novembra, First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u Cobre Panamá, jednom od najvećih svjetskih rudnika bakra, nakon presude Vrhovnog suda i prosvjeda širom zemlje zbog zabrinutosti za okoliš. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer nastoji smanjiti troškove.

Povezani članci