Marketing X Business

Bh. novinari za Marx.ba: Fudbalski biznis na prekretnici, Superliga protiv UEFA i FIFA

N. D.

(Izvor: X)

Sud Evropske unije presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o takmičenju kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine. To ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

UEFA-u su tužili za sukob interesa. Također, oni tvrde da UEFA i FIFA imaju ilegalan monopol na organizaciju svih nogometnih takmičenja. Projekt Superlige još je živ i može dobiti novi uzlet nakon odluke suda. Barcelona i Real tako mogu dobiti po milijardu eura sudske odštete. Nemjerljivo je koliko bi to značilo, pogotovo za Barcelonu, koja je već par godina u finansijskoj gabuli.

Superliga je zamišljena kao takmičenje najjačih nogometnih klubova u Evropi. Prilikom osnivanja kontaktirano je navodno oko 60 klubova koji su mogli u njoj učestvovati. No u ligi, bar u prvom rangu, takmičilo bi se njih dvadesetak.

Projekt Superlige brzo je pokopan žestokom reakcijom UEFA-e, koja je zaprijetila sankcijama. Protestovali su i navijači, kojima je bilo nepojmljivo da postoji neovisna liga u kojoj klubovi ne mogu ispasti niti mogu u nju ući.

Pozadina svega je jasno novac i veliki marketinški kolač koji nudi fudbal na najvišem nivou. Fudbal je odavnu biznis, a čini se da se danas nalazi na prekretnici.

Na ovu temu razgovarali smo sa bh. sportskim novinarima i urednicima.

– Očekivana odluka Evropskog suda koja zapravo ništa ne znači. Ko će igrati Super ligu? Barcelona i Real? Tako se čini nakon reakcija klubova i Saveza na današnju odluku. OK, fudbal jeste biznis, davno je prestao biti sport raje, ali ovo što se pokušava sa Superligom je van svake pameti. Format od 64 kluba sa tri lige, a samo u ovo posljednju od 32 kluba se upada kroz nacionalna prvenstva? Šta nam to donosi? Uzmimo recimo Chelsea, koji iza sebe ima užasnu sezonu i s druge strane Aston Villu koja je trenutno među najboljim klubovima u Evropi. Chelsea bi bio učesnik tog elitnog ranga Superlige, a Aston Villa bez obzira da i osvoji Premiership, ne bi. Vjerovatno bi je zapalo da igra taj najniži rang Superlige. Dakle, poništava se u svakom segmentu nacionalno prvenstvo. Ili evo Girona u Španiji. Da ne govorimo o tome da prvaci iz zemalja poput naše ne bi imali ni teoretske prilike da se domognu elitnog ranga evropskog fudbala. OK, i sada su one minimalne, ali ipak postoje. Sve u svemu, ideja koja, iskreno se nadam, nikada neće za živjeti i koja kako vidim nije prihvaćena od većine navijača širom Evrope, kaže za Marx.ba Adnan Beganović, urednik portala Sportsport.ba.

Sanel Konjhodžić, urednik sportske rubrike Oslobođenja i portala Sport1, dijeli mišljenje da se radi o borbi veći dio finansijskog kolača.

– Borba oko finansijskog kolača koji donose elitna fudbalska takmičenja sasvim sigurno dobit će totalno novu dimenziju nakon presude. Klubovi koji su generatori velikog novca, koji ide u kasu UEFA, sada će biti na raspolaganju klubovima koji se priklone Superligi. Klubovi su zaduženi skupim transferima, koji im opterećavaju budžete, pa su zbog toga u problemu sa finansijama i zaduživanjima. Skupe ekipe, fantastični rosteri, veliki publicitet najvećih fudbalskih zvijezda do sada je bio skoncentrisan u klubovima koji su igrali završnice Lige prvaka.

Kako je rasla tenzija i približavalo se takmičenje kraju, novac koji je “bio u igri” je rastao, ali je prolazio pored klubova i slijevao se u kasu UEFA. Sigurno da će klubovi jedva dočekati da se sav taj novac podijeli među njima, iako je generalno suludo očekivati da će Superliga sav zarađeni novac podijeliti klubovima. Sasvim sigurno, da će veliki dio kolača ostaviti za sebe, ali i da će klubovi koji pristupe Superligi, očekivati duplanje prihoda u odnosu na dosadašnji period. Što se tiče klubova koji će se pridružiti samom takmičenju bit će interesantno na koji način i u kojem vremenskom periodu će se pridružiti takmičenju. Sasvim sigurno da još uvijek ima klubovi koji su na klackalici i koji će sačekati da vide kako će proći sezona ili dvije, a ako se uvjere u povećanje prihoda sigran sam da će se priključiti. Ostaje pitanje kako će reagovati UEFA, koja sigurno ima rezervni plan. Da li će riješiti sve eventualnim sankcijama ili će i oni “odriješiti kesu” ostaje da se vidi. Čini se da nam slijedi interesantna godina, u kojoj će biti prvenstveno interesantno vidjeti ko će biti unutra a ko ne, poručuje Konjhodžić.

Hajrudin Prolić dugogodišnji sportski novinar i urednik, trenutno uposlen na portalu Arena Sport vidi i određene paralele između fudbala i košarke.

– Gledajući isključivo sa pravnog aspekta, odluka Suda, naravno, nije sporna. Ali, ovo je fudbal, a najveći konzumenti su navijači. Oni su dovoljno glasno poslali poruku prilikom prvobitnog pokušaja formiranja Superlige i vjerujem da bi svi klubovi, od malih do onih najvećih, trebali poštovati njihov stav. Na primjeru košarke možemo vidjeti da zatvoreni tip takmičenja poput Eurolige zapravo ubijaju nacionalna prvenstva, a zatim se negativno odražavaju i na neka takmičenja reprezentacija. Ne mislim da Superliga, stoga, može donijeti puno dobroga fudbalu, naglasio je.

I Emir Delić je dugo godina analitičar sportskih događaja. Danas je novinar Al Jazeere Balkans, prema njegovim riječima, osnivanje Superlige stvari bi promijenilo iz temelja.

– Smatram da je projekt Superlige loš za evropski fudbal. Ukoliko bi se realizovao na način na koji to žele najveći klubovi, predvođeni Real Madridom i Juventusom, potpuno je jasno da bi srušio fudbalski sport kakvim smo ga poznavali do tada. Takmičarskom faktoru koji je izvor i tako funkcioniše decenijama, da ne kažem vijekovima, na ovaj način bi se nametnuo komercijalni prioritet kao kriterij učestvovanja. Što će biti s nacionalnim prvenstvima? Na koji način će ih igrati klubovi koji učestvuju u Superligi i da li će to takmičenje biti otvorenog ili zatvorenog tipa. Mislim da je to žestok udar bogatih na fudbalski poredak i da je nakon ovoga vrlo neizvjestna budućnost klupskih takmičenja u okviru UEFA, naglašava Delić.

Goran Šumar, novinar i urednik velikog iskustva, odluku vidi kao događaj za historiju.

– Odluku Suda je sigurno historijski događaja u svijetu fudbala. Sada je konačno svima jasno da evropski fudbal nikada neće biti monopol, odnosno da će svaki klub gospodari svojom sudbinom. Veliki klubovi će sada sigurno krenuti u već postojeći projakat Superlige za koji smatraju da će unaprijediti fudbal. Nadam se da će najbogatiji klubovi – zajedno sa UEFA, naći najbolje rješenje, kako za njih, tako i nas male, poručuje Šumar.

Urednik portala SC Sport Edin Isanović, mišljenja je da odluka nije iznenađenje.

– Mislim da je sa strane biznisa vrlo očekivana odluka Suda. Koliko god bilo otpora, ideja će se realizirati. Veliki evropski su unutra i to dovoljno govori o ozbiljnosti, naglasio je.