Marketing X Business

Svjetski ekonomski forum: Sedmica kada se neupadljivi Davos pretvara u centar planete

N. D.

U bilo koje drugo doba godine, Davos je neupadljiv. Sve te dane to je kvalitetno, ali samozatajno i popularno skijalište visoko u švicarskim Alpima. Ali za jednu sedmicu u januaru, postaje fokus svjetske pažnje dok se globalne elite okupljaju u malom alpskom gradu na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Odgovor zašto je WEF bitan je jednostavan – razgovara se o budućem smjeru života na našoj planeti i gorućim aktuelnim pitanjima.

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma počeo je danas u Davosu pod sloganom “Obnova povjerenja” i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svjetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Ključne teme foruma u Davosu su “Postizanje bezbjednosti i saradnje u podijeljenom svijetu”, “Stvaranje rasta i radnih mjesta za novu eru”, “Vještačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo” i “Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”.

Sutra će se u Davosu održati brojne debate, a imena koja su tamo je teško pobrojati. Od predsjednika država do šefova svjetskih kompanija poput Microsofta. I ne samo sutra, već i narednih nekoliko dana Davos će ipak biti upadljiv dok ga čuvaju hiljade vojnika.