Marketing X Business

Bitcoin u 2024. godini: Od kripto kitova do institucionalnih igrača

Bloomberg Adria

(Izvor: X)

Ne samo da je Bitcoin od prvog dana zadržao statusni simbol vodeće kriptovalute, nego je i s vremenom postao ekonomsko antiinflatorno sredstvo. Pojedinci, grupe pa čak i institucije, s vremenom su prihvatili ulogu i značaj digitalnog zlata te je krenula utrka ko će ga više pohraniti. Kako smo s ulaskom u 2024. godinu na vratima još jednog tržišnog uzleta i ponovne “lude” vožnje do novih cijenovnih vrhova kriptovaluta, zanimljivo je pogledati ko stoji iza novčanika s najvećom količinom digitalnih zlatnika.

Kripto kitovi

Termin “kripto kit” odnosi se na pojedinačni kripto novčanik koji posjeduje značajan udio u određenoj kriptovaluti. Budući da kriptovalute poput Bitcoina djeluju na javno distribuiranom registru, moguće je utvrditi koji novčanici posjeduju najviše određene kriptovalute. Općenito, smatra se kako neko mora biti vlasnik barem deset posto određene kriptovalute kako bi se smatrao kitom.

Bitcoin kitovi su tradicionalno igrali ključnu ulogu u oblikovanju tržišta, pogotovo za vrijeme trajanja tzv. tržišta bikova. Tokom tržišta bikova u 2017. godini primjetan je pad količine Bitcoina u vlasništvu kitova. Ovaj silazni trend može se pripisati dolasku novih sudionika na tržište, povećanoj volatilnosti cijena i zrelosti tržišnog okruženja, koje je pružilo mnogo prilika za redistribuciju.

Kad pređemo uzlazni trend u 2021. godini, Bitcoin tržište prošlo je transformaciju obilježenu ulaskom institucionalnih investitora. Ovaj pomak umanjio je utjecaj Bitcoin kitova, ukazujući na zreliji ekosistem Bitcoina karakteriziran povećanom likvidnošću, stabilnošću cijena i raznolikošću sudionika na tržištu.

Važnost Bitcoin kitova leži i u njihovoj sposobnosti značajnog utjecaja na trendove tržišta putem volumena svojih transakcija. Taj utjecaj ovisi o faktorima kao što su ukupna tržišna kapitalizacija, trgovinski volumen, dubina tržišta, likvidnost za određenu kriptovalutu te raspodjela kriptovalute među njezinim vlasnicima.

Iako je utjecaj Bitcoin kitova na dinamiku tržišta oslabio, praćenje njihovih aktivnosti i dalje je vrijedno zbog praktičnih uvida, posebice u područjima kao što su umanjivanje rizika. Velike transakcije koje obavljaju kitovi mogu također služiti kao pokazatelji predstojeće volatilnosti tržišta, a poznavanje povijesnih trendova omogućuje investitorima da iskoriste te pokrete.

Uključivanje podataka o aktivnostima kitova, posebice pomoću posebnih mjernih tačaka, može unaprijediti modele predviđanja, iako je nužna oprezna interpretacija tih podataka. Također, praćenje ponašanja Bitcoin kitova može pružiti uvid u likvidnost tržišta, iako je za preciznu evaluaciju potrebno detaljnije istraživanje.

Trenutno stanje

Dakle, tko čini elitni krug vlasnika Bitcoina? Prema saznanjima istraživačke tvrtke River Intelligence u 2024. godini, misteriozni Satoshi Nakamoto, tvorac Bitcoina, ističe se kao glavni vlasnik BTC-a. River Intelligence objašnjava da Nakamoto kontrolira nevjerovatnih 1,1 milion BTC tokena raspršenih po otprilike 22.000 različitih adresa. Osim toga, BitInfoCharts, platforma posvećena praćenju novčanika Bitcoin milijardera i milionera, detaljno je analizirala pejzaž najboljih pet adresa novčanika. Iz ovog istraživanja postaje jasno da je značajan broj tih adresa složeno povezan s kripto berzama Binance i Bitfinex.

Adresa novčanika 34xp4vRoCGJym3xR7yCVPFHoCNxv4Twseo, povezana s Binance kriptomjenjačnicom, trenutno ima stanje od 248.597 BTC, što je otprilike ekvivalentno 11,2 milijarde dolara prema aktivnim podacima. To čini približno 1,27 posto ukupne opskrbe BTC-om u opticaju.

Adresa novčanika bc1qgdjqv0av3q56jvd82tkdjpy7gdp9ut8tlqmgrpmv24sq90ecnvqqjwvw97 povezana s Bitfinexom kriptomjenjačnicom, ima saldo od 210.010 BTC, što iznosi oko 9,5 milijardi dolara, što čini 1,1 posto ukupnog broja kovanica u opticaju.

Na trećem mjestu je adresa novčanika bc1ql49ydapnjafl5t2cp9zqpjwe6pdgmxy98859v2, koja je anonimna, drži više od 5,3 milijarde dolara vrijednosti BTC tokena, što je 0,6 posto ukupnog broja kovanica u opticaju.

Nakon slijedi adresa novčanika 39884E3j6KZj82FK4vcCrkUvWYL5MQaS3v, povezana s Binanceom, također drži 5,2 milijarde dolara vrijednosti BTC.

Na petom mjestu je adresa novčanika bc1qazcm763858nkj2dj986etajv6wquslv8uxwczt koja ima saldo od 94.643 BTC i pripada anonimnom vlasniku koji drži 4,3 milijarde dolara vrijednosti BTC.

Individualci

Iako su adrese novčanika povezane s Bitcoin transakcijama javne i dostupne svima, sam identitet vlasnika ostaje obavijen velom anonimnosti sve dok ti vlasnici ne odluče dobrovoljno ga otkriti. Ova inherentna anonimnost dodatno komplicira proces otkrivanja pravih identiteta ključnih vlasnika Bitcoina, čime se postavlja izazov pred istraživače i ljude koji žele bolje razumjeti strukturu vlasništva nad kriptovalutom.

Unatoč tom izazovu, neki pojedinci izdvajaju se u visokim krugovima posjednika digitalnog zlata, gdje se prepoznaju po značajnim količinama Bitcoina u njihovim novčanicima. Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbasea, vodeće kriptovalutne berze, spada među te istaknute ličnosti. Svojom ključnom ulogom u popularizaciji kriptovaluta, on privlači pažnju kao jedan od ključnih aktera u kripto industriji.

Druga značajna figura u ovom kontekstu je Michael Saylor, poduzetnik i bivši izvršni direktor MicroStrategyja, koji je stekao reputaciju vlasnika značajne količine Bitcoina, prema navodima čak 17,000 BTC. Njegova strastvena predanost Bitcoinu i njegovo javno zagovaranje kriptovalute čine ga prepoznatljivim akterom među vlasnicima Bitcoina.

Changpeng “CZ” Zhao, bivši izvršni direktor Binancea, jedne od najvećih berzi kriptovaluta na svijetu, također se izdvaja kao bitan sudionik u prostoru Bitcoina. Njegova uloga u vođenju jedne od ključnih platformi za trgovanje kriptovalutama čini ga prominentnom ličnošću u kripto zajednici.

Institucionalni ulagači

Kroz godine, kompanije, finansijske institucije i alternativni investicijski fondovi stjecali su značajne količine Bitcoina, jer je Bitcoin bio predvodnik među kriptovalutama. Početkom 2024. godine, Bitcoin je doživio veliku potražnju zbog rasta cijene od preko 150 posto u vrlo brzom roku. Optimizam u vezi mogućeg rasta Bitcoina u 2024. godini potaknuo je velike investitore da povećaju svoje uloge. U januaru 2024., Tether je postao 10. najveći vlasnik BTC-a nakon što je povukao 8888,88 BTC tokena s kripto berze i sigurno ih pohranio u svoj kripto novčanik.

Transparentnost u finansijskim izvještajima javnih kompanija omogućuje nam bolje razumijevanje njihovih investicija u Bitcoin. Ova otvorenost pomaže nam pratiti razvoj Bitcoina unutar korporativnog sektora. Dok se tržište kriptovaluta dalje razvija, firme i finansijske institucije oblikuju ne samo vlastite finansijske putanje, već i doprinose priči o sve većem prihvatanju i utjecaju Bitcoina u tradicionalnom finansijskom svijetu.

Daleko najviše Bitcoina posjeduje MicroStrategy, koji broji trenutno 174,530 Bitcoina, u protuvrijednosti od sedam milijardi američkih dolara.

Zaključak

Ulaskom u 2024. godinu, Bitcoin ostaje ne samo vodeća kriptovaluta već i ekonomsko antiinflatorno sredstvo, a utrka za pohranjivanjem digitalnih zlatnika postala je izazovna.

Iako su Bitcoin kitovi tradicionalno oblikovali tržište, uočava se transformacija u dinamici vlasništva tokom godina. U razdoblju tržišta bikova 2021. godine, institucionalni ulagači su preuzeli veću ulogu, smanjujući utjecaj tradicionalnih kitova. To ukazuje na sazrijevanje ekosistema Bitcoina, uz povećanu likvidnost i stabilnost. Sada, u 2024. godini, Satoshi Nakamoto, tvorac Bitcoina, ističe se kao najveći vlasnik, kontrolirajući impresivnih 1.1 milion BTC na 22.000 različitih adresa. No, i dalje se promatraju ključne adrese povezane s kripto burzama poput Binance i Bitfinex, ističući kompleksnost strukture vlasništva.

Pojava individualnih vlasnika, poput Armstronga iz Coinbasea ili Saylora iz MicroStrategyja, te uloga Changpenga “CZ” Zhaoa iz Binancea, dodatno oblikuju krajolik vlasništva Bitcoina. Institucionalni ulagači, poput MicroStrategyja, zauzimaju značajne pozicije, s čak 174,530 Bitcoina u njihovom portfelju. Dok tržište kriptovaluta evoluira, transparentnost finansijskih izvještaja postaje ključna. Praćenje aktivnosti Bitcoin kitova i drugih relevantnih aktera pruža dragocjene uvide u dinamiku tržišta, pažljivo vođenje kripto novčanika postaje umjetnost, a Bitcoin ostaje nezaobilazan faktor u finansijskom pejzažu 21. stoljeća.