Marketing X Business

Velika potražnja: Rudarska industrija želi održati rast proizvodnje

Marx.ba

(Foto: X)

Rudarska industrija zlata bori se da održi rast proizvodnje jer je zalihe žutog metala sve teže pronaći, prema Svjetskom vijeću za zlato.

– Vidjeli smo rekordnu proizvodnju rudnika u prvom tromjesečju 2024. koja je porasla za 4% na godišnjem nivou, ali šira slika, mislim o proizvodnji rudnika je da je, zapravo, dosegla plato oko 2016., 2018. i od tada nismo vidjeli nikakav rast, rekao je glavni tržišni strateg WGC-a John Reade.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog udruženja, proizvodnja rudnika porasla je samo 0,5% u 2023. u usporedbi s prošlom godinom. Godine 2022. rast je iznosio 1,35% na godišnjem nivou, godinu prije iznosio je 2,7%, dok je 2020. globalna proizvodnja zlata zabilježila prvi pad u desetljeću, klizeći za 1%.

– Mislim da je tu nevjerovatna priča. Nakon 10 godina brzog rasta od otprilike 2008. godine, rudarska se industrija bori da izvijesti o održivom rastu proizvodnje, rekao je Reade.

Nova nalazišta zlata sve je teže pronaći širom svijeta jer su mnoga perspektivna područja već istražena, pojasnio je. Sve je teže pronaći zlato, finansirati i njime upravljati.

Eksploatacija zlata velikih razmjera kapitalno je intenzivna i zahtijeva značajna istraživanja i razvoj, za što je u prosjeku potrebno 10 do 20 godina prije nego što rudnik bude spreman za proizvodnju, prema WGC-u.

Čak i tokom procesa istraživanja, vjerovatnost da otkriće napreduje u razvoj rudnika je mala, sa samo oko 10% globalnih otkrića zlata koji sadrže dovoljno metala da opravdaju rudarenje.

Do danas je iskopano oko 187.000 metričkih tona zlata, a većina dolazi iz Kine, Južne Afrike i Australije. Rezerve zlata koje se mogu iskopati procjenjuju se na oko 57.000 tona, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država.

Osim procesa otkrivanja, vladine dozvole koje je sve teže osigurati i koje zahtijevaju više vremena za dobivanje otežale su rudarenje, dodao je Reade. Osiguravanje licenci i dozvola potrebnih prije nego što rudarske kompanije počnu s radom može potrajati nekoliko godina.

Dodatno, mnogi rudarski projekti planirani su za udaljena područja koja zahtijevaju infrastrukturu kao što su ceste, struja i voda, što rezultira dodatnim troškovima u izgradnji tih rudnika i finansiranju operacija, rekao je Reade.

Cijene zlata uzimaju oduška nakon što su posljednjih mjeseci porasle na rekordno visoke nivoe potaknute snažnom potražnjom koju predvodi Kina, prenosi Seebiz.

Povezani članci