Marketing X Business

Sir David Coulthard jurio ulicama Sarajeva u bolidu RB7: Red Bull Showrun će se dugo pamtiti

N. D.

(Foto: SCSport)

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je održan dugo iščekivani događaj Red Bull Showrun, a najveću pažnju posjetioca privukao je bolid Formule 1 kojim je upravljao slavni britanski F1 vozač Sir David Coulthard, javlja Anadolu.

Desetine hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i inostranstva posmatrali su na ulicama bh. prijestolnice istinski spektakl koji imaju priliku ugostiti samo rijetki gradovi svijeta. Gledatelji su imali priliku da besplatno prate izvedbe bolida F1 i druga dešavanja uz samu ogradu, kao i s postavljenih i potpuno rasprodanih tribina.

Centar zbivanja je bila dionica između Marijin Dvora i Tehničke škole, odnosno Zemaljskog muzeja BiH kojom je šampionski bolid RB7 vozio slavni britanski F1 vozač Coulthard koji je oslobodio snagu i zvuk V8 motora prilikom prolaska pored desetina hiljada gledatelja. Počastio ih je i neizostavnim “krofnama” uz miris spaljenih guma, što zasigurno voli svaki ljubitelj oktanskih sportova.

Inače, slavni bolid koji je danas vozio Coulthard pokretan je Renault RS27-2011 motorom radne zapremine 2.400 ccm sa 8 cilindara u V konfiguraciji. Limitiran je na 18.000 okr/min i uparen je sa KERS sistemom. Motor u čijem zvuku upravo uživamo u Sarajevu proizvodi više od 750 KS pri 18.000 o/min, što bolidu težine svega 640 kg (uključujući vozača) daje vrhunske performanse, svojstvene samo F1 bolidima.

Osim Coultharda, na Red Bull Showrun su učestvovale i druge velike zvijezde, uključujući Arunasa Gibiežu, koji je na svom motociklu izvodio stuntove iz svog bogatog repertoara.

Ljubitelji drifta, sve popularnijeg automobilističkog sporta, također su mogli uživati u nastupu fenomenalnog dvojca Red Bull Driftbrothers u njihovim snažnim drift automobilima.

Povezani članci