Marketing X Business

Rast maloprodaje, autoindustrije, osiguranja i javnih prihoda

Bloomberg Adria

(Izvor: X)

Sedmicu iza nas obilježile su analize maloprodajnog sektora, automobilske industrije, osiguravajućih društava, poslovanja Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) i kreditni rejting BiH.

Kada je riječ o maloprodajnom sektoru, analiza tima analitičara Bloomberg Adrije pokazala je da je trgovina na malo u BiH doživjela ekspanziju, dok druge zemlje bilježe jedonocifreni rast ili čak pad. Očekuje se da će realni rast plata imati značajnu ulogu u poticanju maloprodajne trgovine, no ključno pitanje je obim tog uticaja. Pozitivan uticaj realnog rasta plata sugerira da bi potrošači mogli postati skloniji vršenju većih kupovina, a naši analitičari očekuju da će ova regija zadržati svoj status jednog od područja s najvećim ekonomskim rastom u Evropi. 

Maloprodajni lanci u BiH bilježe rast profita, ali i rast troškova. U nekim segmentima su promijenjene navike potrošača, te je primjetno da potrošači sve više kupuju na akcijama. Jedan od najvećih izazova bio je pronalazak i zadržavanje radne snage. U ovoj godini očekuju sporiji rast ovog sektora.

Ukupno gledano, industrija u BiH je 2023. završila padom od 3,8 posto, međutim, taj pad se nije osjetio u automobilskoj industriji, gdje je proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica, koja uključuje i proizvodnju komponenti, zabilježila rast od 4,8 posto. Prema podacima kompanija, ova industrija posluje stabilno uz dobru prodaju. Također, neke kompanije su u prošloj godini realizirale nove investicije i zapošljavanja, a mnoge od njih se prilagođavaju trendu elektrifikacije.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) priliku za jačanje pozicije u energetskom sektoru u regionu vidi kroz osnivanje novih poslovnih subjekata. Tako je prošle godine osnovano privredno društvo ERS TRADING u Sloveniji, koje će se baviti trgovinom električne energije. Matično preduzeće ERS je osnovalo i privredno društvo u Republici Srbiji pod nazivom ERS – Razvoj, investicije i trgovina u energetici sa sjedištem u Beogradu. Posljednja aktivnost u vezi sa širenjem na regiju – ERS je predložila Vladi RS da odobri i da saglasnost za trajnu poslovnu saradnju i povezivanje ERS s preduzećem Elektroprivreda Crne Gore Nikšić putem osnivanja privrednog društva EPCG-ERS Energetika.

Društva za osiguranje u BiH u 2023. godini bilježe rast premije od 11,69 posto u odnosu na godinu ranije. Na ime neživotnih osiguranja premija iznosi 784,5 miliona KM, što je za 13,2 posto više od 2022. godine. Premije u segmentu životnih osiguranja porasle za šest posto na 199,5 miliona KM.

A rasli su i javni prihodi Federacije BiH. Porezni obveznici Federacije BiH uplatili su u januaru ove godine 10,85 posto javnih prihoda više u odnosu na isti mjesec lani. Samo je u Tuzlanskom kantonu uplaćeno manje novca nego u januaru 2023. godine. Najveća razlika ostvarena je u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kompanija HTEC nastavila je preuzimanje regionalnih IT poslovnih subjekata akvizirajući kompaniju SYRMIA iz Beograda, koja jedan od ureda ima i u Banjoj Luci, čime jačaju tim u BiH i kapacitete u oblasti vještačke inteligencije, mašinskog učenja i embedded softverskog inženjerstva. Kompanija Igman Konjic na sajmu vojne industrije “World Defense Show 2024” svečano je potpisala dva nova ugovora s Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane Kraljevine Saudijske Arabije u vrijednosti od 80 miliona KM.

Moody’s i Standard & Poor’s zadržali su kreditni rejting BiH uz stabilne izglede. S&P Global Ratings potvrdio je svoj dugoročni i kratkoročni strani i domaći valutni suvereni rejting BiH na nivou B+/B. Stabilan izgled odražava otpornost izgleda za ekonomski rast BiH, kao i povoljan fiskalni položaj koji očekujemo da će trajati tokom sljedećih nekoliko godina, saopćili su iz S&P-a. Moody’s je ostavio rejting BiH na B3. Rejtinge BiH ograničavaju složena i fragmentirana institucionalna struktura te nedostatak političkog konsenzusa koji otežava proces institucionalne i ekonomske reforme i ograničava kapacitet apsorpcije šokova, navodi Moody’s.