Marketing X Business

Zdravlje u bojama: Za šta su dobre žute i narandžaste namirnice

Marx.ba

(Izvor: Shuttetstock)

Voće i povrće žute i narandžaste boje sadrži obilje vitamina C, karotenoida i bioflavonoida koji štite srce, bore se protiv raka, čuvaju vid i zdravlje očiju te jačaju imunosni sistem pomažući mu da se obrani od viroza, prehlada i upala.

Žuta boja dolazi od pigmenta betakriptoksantina iz grupe karotenoida, dok su alfa-karoten i beta-karoten zaslužni za narandžastu boju. Ova grupa voća i povrća sadrži folate koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, žuto i narandžasto voće i povrće smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura.

Jedite:

  • žute jabuke
  • narandže
  • limun
  • dinje
  • marelice
  • breskve
  • mango
  • nektarine
  • ananas
  • kukuruz
  • korabu
  • žuti paradajz
  • mrkvu
  • žuti krompir
  • tikvu