Marx.ba
Voće i povrće žute i narandžaste boje sadrži obilje vitamina C, karotenoida i bioflavonoida koji štite srce, bore se protiv raka, čuvaju vid i zdravlje očiju te jačaju imunosni sistem pomažući mu da se obrani od viroza, prehlada i upala.
Žuta boja dolazi od pigmenta betakriptoksantina iz grupe karotenoida, dok su alfa-karoten i beta-karoten zaslužni za narandžastu boju. Ova grupa voća i povrća sadrži folate koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće.
Prema podacima Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, žuto i narandžasto voće i povrće smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura.
Jedite:
- žute jabuke
- narandže
- limun
- dinje
- marelice
- breskve
- mango
- nektarine
- ananas
- kukuruz
- korabu
- žuti paradajz
- mrkvu
- žuti krompir
- tikvu