Marketing X Business

Šta trebate znati o bezglutenskim proizvodima

Marx.ba

(Foto: Unspalsh)

Kada vam ljekar kaže da morate na bezglutensku prehranu zbog dijagnoze celijakije, početak vašeg “novog normalnog” nije lagan. Kako biste bili dobro, trebate zaboraviti pekare, pizzerije, fast food restorane, ali to ne znači da više nikad u životu nećete pojesti ukusnu pizzu. Na sreću, na tržištu je dovoljno zamjenskih gluten free proizvoda koji će vam omogućiti sve gušte, a da pritom ipak ostajete u sigurnoj zoni, piše Miss 7.

A sigurno se pitate šta je gluten free i kako nastaju takvi prehrambeni proizvodi i, dakako, jesu li sigurni.  Kako se proizvode? Ono što trebate znati je da je bezglutenska dijeta, u svojoj srži, medicinska dijeta. Imajući to na umu, proizvođači hrane moraju slijediti stroge procese za proizvodnju i pakovanje bezglutenskih proizvoda od početka do kraja. Odstranjivanje glutena iz žitarica koje sadržavaju gluten tehnološki je vrlo složeno. Zato je vrlo teško proizvesti hranu koja je u potpunosti bez glutena. Stoga čak i hrana koja je posebno prerađena s ciljem smanjenja sadržaja glutena može sadržavati manje količine ostatka glutena i zato se proizvodi koji sadrže manje od 20 mg/kg glutena mogu označiti oznakom „bez glutena“.

Ova se oznaka može koristiti za hranu čiji sastojci prirodno ne sadrže gluten, kao i za hranu čiji su sastojci posebno prerađeni kako bi se u njima smanjila količina glutena, tako da u gotovom proizvodu bude manje od 20 mg/kg glutena. Uz oznaku „bez glutena“ proizvođač može dodatno navesti i sljedeće izjave: „prikladna za osobe intolerantne na gluten” ili „prikladna za osobe s celijakijom“, odnosno „posebno formulirana za osobe intolerantne na gluten” ili „posebno formulirana za osobe s celijakijom”.

Ova hrana proizvodi se s velikim oprezom – kako i ne bi – pa čak i sastojci koji su prirodno bezglutenski, poput zobenih pahuljica, zahtijevaju poseban proces, jer imaju preklapajuće sezone rasta s pšenicom, ječmom i raži te se siju i beru u isto doba godine. Tako da ako vidite oznaku gluten free, znajte da su poduzete sve mjere da je sadržaj glutena smanjen na dopušteni nivo od 20 mg po kilogramu i manje te da se i vi, baš kao i svi drugi, možete počastiti pizzom, tjesteninom, keksom, kolačima, tortiljama i drugim finim zalogajima bez kojih nekad jednostavno ne možemo.  

Inače, nekad je to bilo puno teže. Danas na tržištu postoji baš svaki zamjenski bezglutenski proizvod. Situacija je jako poboljšana, unatrag nekoliko godina ponuda stalno raste i nastavlja rasti.

Povezani članci