Marketing X Business

Ljetni solsticij: Zašto je danas najzdraviji dan u godini

Marx.ba

(Foto: The List)

Ljetni solsticij 20. juna optimalan je dan za iskorištavanje ljekovitih svojstava sunčeve svjetlosti jer je to najduži dan u godini. Ovaj dan zahtijeva najmanje električnog svjetla, što pomaže smanjiti izloženost štetnim učincima večernjih LED i fluorescentnih svjetala.

Električno svjetlo odnosi se na umjetno osvjetljenje koje proizvode električni izvori, poput sijalica, LED dioda ili drugih tehnologija osvjetljenja.

Unatoč produženom prirodnom dnevnom svjetlu tokom ovog perioda, električno svjetlo ostaje važno za aktivnosti nakon zalaska sunca ili u zatvorenim prostorima gdje je prirodno svjetlo nedovoljno.

Suprotno tome, 21. decembra, na zimski solsticij, mrak pada u 16 sati, što zahtijeva šest sati večernje izloženosti električnom svjetlu, sa samo osam sati na raspolaganju za iskorištavanje dnevnog svjetla.

Studije velikih razmjera pokazuju da su pojedinci koji su najviše izloženi vanjskom prirodnom svjetlu najzdraviji i imaju najduži životni vijek, sa znatno nižim stopama kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa u usporedbi s onima koji većinu vremena provode u zatvorenom prostoru.

Suprotno tome, negativan utjecaj električnog svjetla u večernjim satima je značajan. Oni koji su nakon zalaska sunca izloženi najjačem svjetlu općenito su manje zdravi i imaju kraći životni vijek.

Nebeskoplave valne dužine pomažu regulirati naše cirkadijalne satove označavajući dan ili noć. Korištenje svjetala koja emitiraju te valne dužine noću remeti cirkadijalni ritam, povećavajući rizike od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raka poput raka dojke i prostate.

Nedavna opsežna studija, spomenuta u Moore-Edeovoj knjizi, koja je uključila 85.000 ljudi, 13 miliona sati podataka svjetlosnih senzora i 670.000 godina praćenja otkrila je da čak i slabo svjetlo u spavaćoj sobi povećava rizik od dijabetesa za 35 %, a rizik se povećava za 73 % s jačom rasvjetom spavaće sobe.

Bilo koji dan treba uzeti u obzir i zdravstvene faktore, osim dužine dana i noći. Dok pretjerano vruće sunčevo svjetlo može biti štetno, prednosti cirkadijalnog sata ne zahtijevaju najsjajniju sunčevu svjetlost.

Povezani članci