Marketing X Business

Poznata banka ponovo snizila kamatne stope

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Švicarska centralna banka (SNB) ponovo je u četvrtak snizila kamatne stope, za još četvrtinu postotnog boda, istaknuvši popuštanje inflacije na početku godine. 

Referentna kamatna stopa u Švicarskoj tako sada iznosi 1,25 posto, objavila je centralna banka.

– Temeljni inflatorni pritisak ponovno se smanjio u usporedbi s prethodnim kvartalom. S današnjim smanjenjem kamatne stope SNB može održavati odgovarajuće monetarne uvjete, naveli su.

Inflacija je u prvom tromjesečju oslabila na 1,2 posto, s 1,6 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, pokazuju izračuni centralne banke.

U maju rast cijena blago je ubrzao, na 1,4 posto, odražavajući poskupljenje turističkih usluga i naftnih proizvoda i više najamnine stambenog prostora, ali je još uvijek u ciljanom rasponu od nula do dva posto i signalizira stabilnost cijena, prema SNB-ovoj definiciji, i to već gotovo godinu dana. 

Isti postotni rast cijena SNB očekuje i u drugom tromjesečju, uz očekivani vrhunac inflacije u periodu od jula do septembra i prognoziranu stopu od 1,5 posto, procjenjuju u banci.

Blago su snizili procjene inflacije u periodu od drugog tromjesečja iduće godine do prvog tromjesečja 2027. kada bi trebala iznositi 1,1 posto.

– SNB je danas ponovo snizio kamatne stope upravo zbog sniženih prognoza inflacije, rekao je guverner Thomas Jordan.

Odvojeno je u četvrtak carinska uprava objavila podatke o vanjskotrgovinskoj bilanci koja pokazuju povećanje viška u razmjeni s inozemstvom u maju na 4,1 milijardu franaka, s 3,8 milijardi u aprilu.

U svibnju je izvoz realno smanjen za 3,5 posto na mjesečnoj razini, a uvoz za 4,3 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Trgovinski višak tako je povećan jer je pad uvoza nadjačao pad izvoza. Izvoz mašinaa i elektronike u mAju se smanjio za 2,2 posto na mjesečnom nivou, no njegov je pad djelomično nadoknađen rastom izvoza nakita za 8,8 posto.

I nominalno se u maju smanjio izvoz i uvoz, i to za 1,6 posto, odnosno 3,8 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Prema Federaciji švicarske industrije satova, u maju je smanjen i izvoz satova, i to za 2,2 posto na godišnjem nivou. Vrijednost izvoza satova od čelika smanjena je za 7,6 posto, pritisnuvši ukupni rezultat, objavilo je udruženje.

Povezani članci