Marketing X Business

Dogecoin bi mogao nastaviti uzlet, ali mnogo toga se treba poklopiti

Marx.ba

(Foto: CNN)

U proljeće 2021. meme-stock manija nije zavladala samo dionicama, već i kripto tržištem. Cijena dogecoina je snažno rasla. Danas je proljeće 2024. Kriptovaluta na temu psa nalazi se 74% ispod svog najvišeg nivoa svih vremena (od ponedjeljka, 25. marta), jer se interes ulagača dramatično ohladio. No, neki od najsnažnijih pristaša dogecoina nadaju se da se ne samo može vratiti na svoju prethodnu granicu visoke vode, već je i premašiti i dosegnuti željenih 1 dolar po novčiću.

Može li dogecoin to postići? Može, ali samo ako se dogodi jedna važna stvar, piše Motley Fool.

Dogecoin je stvoren 2013. da bude laka verzija bitcoina. Djeluje na vlastitom blockchainu, prilagođenoj verziji Bitcoinovog koda, i ima vlastiti kripto novčić koji je namijenjen olakšavanju transakcija. Glavna upotreba Dogecoina je, dakle, kao mreža plaćanja i pohrana vrijednosti.

Bude li dogecoin postao sličniji bitcoinu, slijedeći tačan put veće kriptovalute, dostizanje 1 dolar ne bi trebalo biti problem.

Ali šta treba promijeniti? Dogecoin ima obilnu ponudu. U optjecaju je 144 milijarde kovanica, brojka koja se povećava za 10.000 svake minute bez maksimalne ponude. Ako programeri mogu smisliti način da prestanu stvarati nove kovanice, a istovremeno spaljuju značajne količine postojećih, Dogecoina bi moglo postati znatno manje. To može pomoći u podršci višoj cijeni.

Komisija za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) nagovijestila je da je svaka kripto valuta osim bitcoina u osnovi vrijednosni papir. To se smatra nepovoljnim jer bi podiglo regulatorne zahtjeve digitalnog novčića ili tokena. Kad bi zakonodavci izašli i rekli da Dogecoin nije vrijednosni papir, potražnja bi trebala porasti jer ne bi bilo tako rizično posjedovati ga iz regulatorne perspektive.

Dogecoin će također imati koristi ako se nađe u portfeljima institucionalnih investitora, u bilancama korporacija i u fondovima državnih rezervi. Bitcoin već ima ovu vrstu položaja. S obzirom na ogromne količine kapitala koje ti subjekti predstavljaju, to bi moglo dovesti cijenu dogecoina do novih visina.

Postoji jasan put da se dogecoin šesterostruko poveća kako bi dosegao 1 dolar po coinu. Sve što treba učiniti je napredovati prema većem usvajanju na način na koji je to učinio bitcoin.

To bi dogecoin bikovima moglo dati razloga za optimizam, ali moramo pokušati procijeniti vjerovatnost da se to stvarno dogodi. Vjeruje se da su šanse gotovo nulte da dogecoin postigne te stvari i dosegne 1 dolar.

Kao prvo, nevjerovatno je jasno da dogecoin gubi značajan interes zajednice investitora. Podaci Google Trends pokazuju da su pretraživanja za “Dogecoin” oko 3% onoga što su bila tokom ludila za memeima od prije tri godine. I to tokom bijesnog tržišta bikova za kriptoindustriju.

Zapravo, kapitalizacija cijelog kripto tržišta sada iznosi 2,5 biliona dolara (od 22. marta), dok se pokušava približiti novom rekordu. No, tokom svih ovih optimističnih raspoloženja, izvedba dogecoina zaostajala je za ukupnim tržištem od početka 2023. Jedan od najšpekulativnijih blockchain kovanica ima slabije rezultate u klasi imovine, što očito nije ohrabrujući trend.

Glupo je očekivati da putanja dogecoina oponaša putanju bitcoina. Bitcoin ima prednost prvog pokretača te dublje i snažnije mrežne učinke. Tržište je potpuno svjesno svoje jasne prednosti u odnosu na dogecoin. Dakle, dok bi dogecoin mogao imati nasumične trenutke hypea i špekulativnog ponašanja koji mogu pogurati cijenu u kratkim naletima, dugoročni kapital će nastaviti hrliti u Bitcoin.

Ako se nadate da bi dogecoin mogao doseći 1 dolar, pametno bi bilo ozbiljno smanjiti svoja očekivanja. Ako meme coin ikada dosegne taj vrhunac, bit će to za mnogo godina, piše Seebiz.

Povezani članci