Marketing X Business

Koje evropske zemlje imaju najbolji internet, gdje je najsporiji

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Savremeni Evropljani u prosjeku provode više od šest sati dnevno na internetu. To može biti vrlo produktivno korištenje vremena ili frustrirajuće iskustvo, ovisno o tome kasni li vaša internetska veza ili ne.

Koristeći podatke iz Googleovog alata za provjeru brzine učitavanja stranica, usluga za usporedbu BusinessComparison ispitala je prosječnu brzinu učitavanja web stranica na stonim i mobilnim uređajima za svaku evropsku zemlju, pri čemu su Nordijci izrazito dominirali vrhom ljestvice.

Švedska je na prvom mjestu s najbržom brzinom učitavanja desktopa od 3,74 sekunde, a slijedi je Finska (3,84) na drugom mjestu, prva zemlja u svijetu koja je 2010. godine pristup internetu proglasila zakonskim pravom. Na trećem mjestu su Danska i Latvija, obje s prosječnom brzinom od četiri sekunde.

Sljedeća je Litvanija na petom mjestu (4,14), a slijedi je Švicarska (4,23). U donjem dijelu tabele su Hrvatska (5,12 sekundi), Malta (5,40), Grčka (5,72), Poljska (6,09), Kipar (7,18), Rumunija (8,59), Bugarska (9,38) te Turska s 10,22 sekunde učitavanja.

Što se tiče brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je opet najbolja s prosječnom brzinom od 7,48 sekundi. Vrijeme učitavanja gotovo se udvostručilo u Turskoj (10,22) na dnu ljestvice te je dobila najlošiju ocjenu zbog oslanjanja na 30 godina stare bakrene kabele, prema izvještaju. 

Turska je imale najlošije rezultate u pogledu brzine učitavanja interneta na mobitelu, sa vrijemenom od 13,19 sekundi. Jedan od ključnih faktora je brzina mreže koju koriste mobilni uređaji, a koja može biti sporija od fiksnih širokopojasnih veza jer mobilne mreže imaju ograničenja koja utječu na brzinu prijenosa podataka.

Osim toga, hardver u mobilnim uređajima obično je manje moćan od onog u stonim računarima. Manja veličina zaslona i niža razlučivost mobilnih uređaja znače da će web stranice možda morati učitati različite elemente ili izglede, što pridonosi dužem vremenu učitavanja.

Preglednici na mobilnim uređajima možda nisu toliko optimizirani kao oni na stonim računarima, što utječe na brzinu prikazivanja i obrade web stranica. Može se činiti da je razlika u brzini učitavanja samo problem za nekoga tko ih pregledava, ali to može imati velik utjecaj i na online prisutnost kompanija, piše Euronews.

Povezani članci