Marketing X Business

Ova praksa smanjuje stres na poslu vezan uz tehnologiju

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Konstantna gomila poruka, e-pošte i videosastanaka, u kombinaciji s pritiskom da ostanete digitalno povezani, često dovodi do stresa, tjeskobe i osjećaja preopterećenosti.

Međutim, stručnjaci sugeriraju da prakticiranje svjesnosti može pomoći u ublažavanju ovih negativnih učinaka. Mindfulness, drevna praksa usmjerena na prisutnost bez prosuđivanja, omogućuje pojedincima bolje upravljanje tehnologijom, što dovodi do povećanja produktivnosti i smanjenja nivoa stresa.

Stres i tehnologija na radnom mjestu

U nedavnoj studiji istraživači su proučavali kako su svjesnost i povjerenje u tehnologiju utjecali na iskustva radnika na digitalnom radnom mjestu. Otkrili su da je svjesnost učinkovitija od tehnološkog povjerenja u ublažavanju stresa, preopterećenosti, tjeskobe, straha od propuštanja (FOMO) i ovisnosti povezane s korištenjem tehnologije.

Unatoč tome, povjerenje u tehnologiju pokazalo se korisnim, posebno u situacijama u kojima su se pojedinci osjećali tjeskobno ili iskusili FOMO, kao što je tokom rada na daljinu.

Kako uklopiti mindfulness tehnike na radnom mjestu

Sudionici u studiji podijelili su različite tehnike svjesnosti, kao što su vježbe dubokog disanja, samokontrole tokom dana i postavljanje granica pomoću tehnologije za upravljanje stresom. Ove prakse promiču samosvijest i pomažu pojedincima da se nose sa zahtjevima digitalnog svijeta.

Nalazi studije naglašavaju rastuću važnost svjesnosti u suočavanju s izazovima koje postavlja tehnologija na radnom mjestu. Ona ne samo da štiti od negativnih učinaka tehnologije, već potiče i zdravije radno okruženje.

U kompanijama bez formalnih programa svjesnosti zaposlenici još uvijek mogu imati koristi od samostalnog prakticiranja svjesnosti. Jednostavne tehnike poput fokusiranja na dah i smanjivanja digitalnih smetnji mogu pomoći pojedincima da ostanu prizemljeni i prisutni usred zahtjeva modernog radnog života.

Iako je samostalno učenje svjesnosti moguće, traženje smjernica od obučenog instruktora može povećati učinkovitost prakse.

Povezani članci