Marketing X Business

Muči vas digitalni multitasking: 7 načina kako da povratite koncentraciju

Marx.ba

(Foto: eLearning industry)

Ekrani su svugdje oko nas – od pametnih telefona, tableta, računara do televizora i čitača elektronskih knjiga. Ljudi su postali posve ovisni o ekranima. No, to je dovelo i do pada koncentracije. I nije to samo problem koji muči djecu. I odrasli se sve teže koncentriraju na duge tekstove ili duge filmove na televizoru, bez pogledavanja na pametni sat ili telefon.

Problem je što nam takav, digitalni multitasking, otežava da se posvetimo manje privlačnim zadacima ili onima koji zahtijevaju veću koncentraciju – kao što je analiza informacija, čitanje ili učenje. Osim toga, digitalni multitasking stvara ovisnost jer aktivira ista područja u našem mozgu koja aktiviraju opijati, alkohol i duhan.

To dovodi i do problema sa spavanjem. Dijelom jer smo navikli svoje pametne uređaje s ekranima nositi u krevet, pregledavati društvene mreže, videa ili pak čitati na njima. Izloženost takvom svjetlu ekrana, neposredno prije spavanja, utječe na stvaranje hormona melatonina, koji je odgovoran za to da lakše zaspimo.

I šta onda učiniti? Stručnjakinja sa španskoj Univerziteta Nebrija, Teresa Rossignoli Palomenque predložila je sedam načina kako se odhrvati ekranima i povratiti pažnju, miran san i bolju koncentraciju.

1) Smanjite vrijeme ispred ekrana. Isključite se kad se trebate usredotočiti na druge zadatke.

2) Izađite iz kuće i boravite u prirodi. Ne samo da ćete odmoriti oči i tijelo, već ćete i poboljšati svoju pažnju. Samo nemojte stalno pogledavati na pametni telefon.

3) Vježbajte jer tjelovježba je dobra za fizičko i mentalno zdravlje, poboljšava raspoloženje, a povoljno djeluje i na pamćenje.

4) Zaboravite na telefon barem sat vremena prije spavanja. Pospremite ga u ladicu noćnog ormarića, ostavite na drugoj strani sobe i posvetite se nekim drugim stvarima poput čitanja knjiga, omiljenog hobija ili jednostavno razgovarajte s članovima porodice.

5) Hrana je ključna za pravilan rad mozga. Nemojte koristiti pametni telefon ili tablet tokom jela, kako biste bili fokusirani na ono što jedete, a na tanjiru bi vam se trebala naći uravnotežena prehrana s posebnim naglaskom na antioksidanse i minerale.

6) Stvorite rutinu bez digitalnih smetnji. Odredite si vrijeme u danu kad ćete zaboraviti na digitalno i posvetiti se analognom – meditaciji, vježbanju, slušanju muzike, crtanju…

7) Postavite granice u svom domu. Ako radite od kuće, jasno odvojite prostor u kojem ćete raditi i pametne uređaje zadržite u tom prostoru. Postavite sebi štopericu i mjerite koliko vremena provodite na nekom zadatku ili si pak odvojite određeno vrijeme za ispunjavanje određenog zadatka. Potom se nagradite s nekom opuštajućom aktivnošću koja ne mora trajati dugo, ali neće uključivati poslovne zadatke (npr. ustanite i pojedite kockicu čokolade ili popričajte s kolegom iz ureda o nečemu nevezanom uz posao), prenosi Zimo.

Povezani članci