Marketing X Business

Azemina Tomljenović iz Body Space za Marx.ba: Žene moraju naći vremena za sebe

N. DEMIROVIĆ

Tomljenović sa Body Space timom (Izvor: Privatni arhiv)

Oni za sebe kažu da su Body Space – fitness novog doba koji u svojoj ponudi ima najsavremenije sprave namijenjene za brzo postizanje rezultata u smislu gubitka viška kilograma ili ulaska u formu te za oporavak poslije sportskih povreda.

Zagovaraju holistički pristup prevenciji i liječenju uzroka i posljedica pretilosti/gojaznosti, pomažu profesionalnim sportistima da se vrate uz pomoć savremenih sprava u top formu. Kako kažu, način njihovog djelovanja ogleda se u tri segmenta: tjelovježba – najsavremenije fitness sprave, zdrava prehrana – nutricionističko savjetovanje i izrada plana prehrane i mentalno zdravlje – psiholog kao motivator i inspirator.

Azemina Tomljenović, predsjednica udruženja Body Space govorila je za Marx.ba o novom projektu namijenjenom ženama, usklađivanju finesa i obaveza, zdravstvenom aspektu tjelovježbe…

– Naše članice su najčešće žene 35+ koje dolaze usljed nekog okidača. Koliko će biti posvećene vraćanju zdravlja i vitalnosti svom tijelu ovisi o težini i ozbiljnosti okidača. Najčešće se sve ogleda u prevelikoj tjelesnoj težini i osjećaju tromosti, ali se tu pojavljuju i razne dijagnoze poput poput inzulinske rezistencije i drugih popratnih oboljenja koji aprate povećanu tjelesnu težinu i disbalans hormona, kaže Tomljenović.

Njihov projekat 35+ naišao je na veliko odobravanje žena.

– Koncept je namijenjen ženama sa 35+ iz prostog razloga manjka vremena i prevelikog broja obaveza. Poznato je da su u našem društvu žene u toj dobnoj skupini karijerno već ostvarene i najčešće su već su majke. Kao spona u porodici između starijih članova porodice i odgoja djece najčešće, ali i karijernih izazova, često nemaju vremena da obrate pažnju na svoje zdravlje i vitalnost. Tek kada se pojave prvi simptomi nekog oboljenja ili prevelika tjelesna težina shvataju da u dnevni raspored moraju prilagoditi i sebe i svoje zdravlje staviti kao prioritet. Tako je projekat 35+ nastao i on je posvećen ženi s manjkom vremena i potrebi da joj se pomogne, poručila je Tomljenović.

Prema njenim riječima, gotovo svaka žena svojoj djeci kao osnovno kulturološko odgajanje nameće da su sport i tjelovježba dio zdravog odrastanja zaboravljajući da i starenje traži jednaku odgovornost i disciplinu prema samom sebi, a to da je tjelovježba osnovni način življenja ukoliko želimo biti vitalni i zdravi u starosti.

Body Space tako već neko vrijeme u djelo sprovodi ideju o konferencijama i edukativnim radionicama namijenjenih zdravlju žena 35+.

– Dva puta godišnje organiziramo konferencije i edukativne radionice kako bi mijenjali svijest da je sportska kultura osnov zdravog načina življenja, pa ovim putem pozivamo žene da nam se prijave na konferenciju kroz edukativnu radionicu koja će se održati 24. februara i 09. marta od 10 do 17 sati u hotelu Ibis Styles. Ova radionica je pravi izbor za žene koje osjete promjene usljed godina, često osjećaju umor, tromost, bezvoljnost, nedostatak motivacije za svakodnevne porodične i poslovne obaveze ili im je dijagnosticiran Hashimoto ili inzulinska rezistenzija. Osim toga sve žene koje žele djelovati preventivno ovu radionicu mogu smatrati pravim izborom, naglasila je Tomljenović.

Kako naglašava radionica pruža korisna znanja iz oblasti sporta, nutricionizma, psihologije, ginekologije, interne medicine/dijabetologije i farmakologije, a bit će više predavača koji će održati dvosatne radionice koje uključuju predavanja, diskusiju ili rad s grupama.

Povezani članci