Marketing X Business

Evo kako su evropski izbori utjecali na berze: Euro bilježi velike fluktuacije

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na azijskim berzama u utorak se trgovalo oprezno, pri čemu su vodeći berzanski indeksi imali različite predznake, dok investitori u cijenu imovine uračunavaju novu političku neizvjesnost u Evropi nakon što je EU parlament skrenuo više udesno, a ankete u vezi francuskih izbora oživjele brigu oko kohezije u tom bloku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7.00 sati bio je u minusu 0,5 posto. Istodobno, Japanski Nikkei i južnokorejski Kospi porasli su oko 0,3 posto, dok su kineske berze u minusu za otprilike 1,2 posto.

Kurs eura, francusko tržište dionica i državne obveznice bilježe velike fluktuacije cijena dok investitor procjenjuju hoće li desnica ponoviti svoj uspjeh na francuskim izborima krajem mjeseca te koliki će utjecaj krajnje desne stranke imati u novom sastavu EU parlamenta nakon netom provedenih izbora.

Prinosi po evropskim obveznicama su porasli, jer se investitori povlače iz rizičnijih vrijednosnica poput dionica u sigurnije, kao što je državni dug, pri čemu je razlika u prinosima između francuskih i njemačkih obveznica znatno porasla nakon što je najnovije istraživanje javnog mnijenja sugeriralo da bi krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje mogla pobijediti na privremenim izborima u Francuskoj, iako ne s apsolutnom većinom.

Tržišta nisu znatnije reagirala na Appleovu dugo očekivanu AI strategiju, koja integrira “Apple Intelligence” tehnologiju na više njegovih aplikacija. Cijena dionice Appleove dionice oslabila je 0,3 posto u elektroničkom trgovanju.

Također, za nove smjernice investitori očekuju podatke o inflaciji u SAD, koji će biti objavljeni u srijedu, te zaključke s dvodnevnog zasjedanja Feda, s fokusom na to koliko će ove godine američka centralna banka sniziti kamatne stope. Tržišta procjenjuju da su šanse da Fed ove godine popusti monetarnu politiku svega 38 posto, piše Tportal