Marketing X Business

Iza su i Microsoft i Apple: Ovo je sada najvrijednija kompanija na svijetu

Marx.ba

(Foto: Nvidia/Facebook)

Nvidia je u utorak postala najvrednija kompanija na svijetu, skinuvši s trona tehnološkog teškaša Microsofta.

Dionice proizvođača čipova porasle su 3,2 posto na 135,21 američkih dolara, podižući njegovu tržišnu kapitalizaciju na 3,326 milijardi američkih dolara, samo nekoliko dana nakon što je prestigao proizvođača iPhonea Apple i postao druga najvrjednija kompanija.

Nvidijin profiti porasli su usred velikog pomaka tehnološke industrije prema umjetnoj inteligenciji, zbog čega su velike kompanije tražile Nvidijine proizvode koji bi služili kao okosnica ove tehnologije, piše The Guardian.

Rast kompanije nadmašio je druga poznata imena u tehnološkoj industriji, uključujući Google i Apple, te je potakao val ulaganja i tržišnih špekulacija.

Dionice su do sada ove godine porasle za oko 173 posto, u usporedbi s rastom od oko 19 posto dionica Microsofta, pri čemu je potražnja za njihovim procesorima nadmašila ponudu.

Rast dionica dosegao je rekordnni nivo, dodajući više od 103 milijarde dolara Nvidijinoj tržišnoj kapitalizaciji u utorak.

Zahvaljujući Nvidijinom rastu, 61-godišnji CEO Jensen Huang postao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Tokom proteklih godinu i po njegova se neto vrijednost povećala za nevjerovatnih 93 milijarde dolara, što ga čini vrijednim više od 100 milijardi dolara.