Marketing X Business

Analiza platforme za trgovanje Freedom24: Koliko će Njemačka zaraditi od Eura

Marx.ba

(Foto: UEFA/Facebook)

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

– Očekuje se da će najveća ekonomija Evrope ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, ali prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama.

Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerovatno najviše doprinijeti, ističe se u analizi objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da nogometno takmičenje evropskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i indirektan učinak na njemačku ekonomioju.

– Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući historijske rezultate, prihodi od UEFA Evropskog prvenstva pokazuju konstantni rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 miliona eura, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 miliona eura, (…) 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi su dosegli 1,35 milijardi eura, na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021., unatoč izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura.