Marketing X Business

Hoće li iPhone 16 (Plus) moći koristiti Apple Intelligence

Marx.ba

(Foto: Youtube)

Apple Intelligence svi očekuju, ali samo će ga  iPhone 15 Pro i  iPhone 15 Pro Max moći koristiti. Šta je pak s iPhone 16 i iPhone 16 Plus modelima, mnogi se pitaju.

Svi jako dobro znamo kako je na WWDC 2024. Apple predstavio svoju inačicu AI-a. Nazvavši ga “Apple Intelligence”. Odmah na početku ova kompanija je dala do znanja da svi aktualni modeli iPhone telefona neće moći uživati u Apple Intelligence novinama i mogućnostima, već isključivo posljednji modeli i to samo oni s oznakom “Pro” – dakle iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Odmah se samo od sebe nameće pitanje hoće li onda i nadolazeći iPhone 16 i iPhone 16 Plus modeli moći koristiti Apple Intelligence?

1 56

iPhone 16 će podržavati Apple Intelligence, prema najavama koje sugeriraju da će samo najskuplji modeli iPhonea moći pokretati značajke AI-pomoćnog iOS-a 18, koje Apple zove Apple Intelligence.

Apple već godinama favorizira fragmentaciju svojih proizvoda, čuvajući najprivlačnije specifikacije i opcije za svoju Pro liniju uređaja. Ova strategija uspješno je potakla obožavatelje da povećaju svoj udio u ukupnoj prodaji, postižući rekordne prosječne prodajne cijene sa svakom novom generacijom iPhonea. Ekskluzivnost Apple Intelligencea samo je nastavak ove taktike.

Raznolikost mogućnosti Apple Intelligencea donosi dodatnu složenost u zadatku pokretanja kao integrativnog dijela iOS-a 18. Uključujući uobičajene AI funkcije koje druge marke već imaju, poput chatbotova, brisanja objekata, prijenosa i prevođenja uživo ili asistencije u stvaranju sadržaja, AI na iPhoneima još uvijek nudi jedinstveni Appleov dodir, uključujući duboku integraciju sa Siri.

Druge marke, poput Samsunga, koriste gotov čipset kao što je Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 i prilagođavaju ga za svoje AI potrebe. Oppo je učinio isto s MediaTekovim čipovima za novu seriju Reno 12, čineći ih prvim telefonima srednjeg ranga koji su sposobni pokrenuti sve AI mogućnosti koje nude flagship telefoni te marke.

Apple je mogao učiniti isto, jer je majstor vlastite A-serije procesora i može dodavati opcije ili proširiti postojeću arhitekturu kako god želi. Već neko vrijeme isporučuje A-liniju čipseta sa svojim AI koprocesorom, čineći računarsku fotografiju jednostavnom na iPhoneu. Međutim, iPhonei bez A17 Pro čipa ne mogu pokretati Apple Intelligence s novoom glatkoće i završne obrade koju Apple smatra prihvatljivom.

Apple nije samo poticao korisnike da kupuju njegove AI-sposobne iPhone uređaje koji koštaju barem hiljadu dolara. Da je tako, Apple bi donio Apple Intelligence samo na najnovije Macove ili iPade, što nije slučaj jer sve s M1 može ga pokretati. Veliki jezični modeli zahtijevaju više memorije za pokretanje nego što je dostupno na jeftinijim iPhoneima. Appleov šef softverskog inženjeringa Craig Federighi potvrdio je da Apple Intelligence može raditi samo na uređajima s najmanje 8 GB RAM-a.

iPhone 16 i iPhone 16 Plus su se navodno od prošlog septembra pripremali s 8 GB RAM-a umjesto 6 GB koliko su imali njihovi prethodnici. Analitičar Haitong International Securitiesa Jeff Pu tvrdio je da će iPhone 16 imati 8 GB RAM-a iz nekog misterioznog razloga.

Jeff Pu često dolazi s prognozama Appleovih proizvodnih planova temeljenih na svojim izvorima u lancu opskrbe, a sada je jasno zašto bi Apple mogao opremiti svoje jeftinije iPhone uređaje s 8 GB RAM-a po prvi put ikad.

Apple neće dopustiti da AI groznica naruši njegove profitne marže i možda je pronašao domišljat način da pokrene Apple Intelligence na iPhoneu 16 po nižoj cijeni. Tvrdnju o 8 GB RAM-a potvrdio je još jedan vjerodostojni tipster mobilnih čipova. On se također složio s Jeffovom prognozom da će Apple napraviti A18 procesor za iPhone 16 koristeći najjeftiniji mogući 3nm proizvodni proces TSMC-a. Dok izvršni direktor ljevaonice očekuje da će većina kupaca ove godine tražiti gušći N3P proces, Apple bi mogao ostati s jeftinijim N3E, barem za skromni iPhone 16.

Osnovni N3E A18 Bionic očekuje se u iPhoneu 16 i iPhoneu 16 Plus, dok će vrhunski A18 Pro s N3P procesom napajati flagship modele iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Čipset iPhonea 16 i 16 Plus mogao bi biti 5% sporiji ili s do 10% lošijom energetskom učinkovitošću, ali će biti jeftiniji i, iznad svega, moći će pokretati Apple Intelligence, piše Preporucamo.