Marketing X Business

Poduzetništvo u BiH cvjeta: proglašenje najboljih u septembru

Oslobođenje/Š.M

Izvor: Oslobođenje.ba

Najuspješnije bh. kompanije po prihodu, dobiti, izvozu i broju uposlenih biće proglašene na svečanosti 100 najvećih koja će se u organizaciji Poslovnih novina i bonitetne agencije LRC BIS održati 21. septembra u Sarajevu, najavljeno je na jučer održanoj konferenciji za novinare.

3,3 MILIJARDE KM DOBITI

– Ove smo godine analizirali račune 38.000 kompanija koji su pokazali da te kompanije imaju skoro 100 milijardi KM prihoda. Kada pogledamo brojke iz prethodnih godina, vidimo da je ove godine 2.500 kompanija više predalo završne finansijske izvještaje, što nam govori da je poduzetništvo in. Na konferenciji u septembru vidjeće se koje su to kompanije koje doprinose ekonomskom razvoju BiH, kazao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina.

Alena Ahmetspahić Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, rekla je kako će uz dodjelu priznanja 21. septembra biti održana i konferencija Green Revolution na kojoj će skoro 500 privrednika razgovarati o aktuelnim temama poput e-mobilnosti i održivom razvoju.

– Kada su u pitanju brojevi, oni nam govore da je od 38.000 završnih računa, koliko su kompanije predale, izdvojeno 690 kompanija koje su po raznim kriterijima ušle na rang-liste top 100 kompanija. Ovih 690 kompanija ostvarilo je 48 milijardi KM prihoda, što je za 27 posto više nego proteklih godina i to je jako bitno kad sagledamo sve krize i izazove sa kojima su se privrednici susreli protekle godine, ali su oni pokazali da se dobro snalaze. Ovih 690 kompanija ostvarilo je 3,3 milijarde KM ukupne dobiti, što je 20 posto više nego godinu ranije, a imale su više od 150.000 uposlenih, što je također povećanje od sedam posto, istakla je Ahmetspahić Fočo, dodajući da će ove godine prvi put imati i rang-listu za mikropreduzeća.

TURBULENTNA GODINA

Predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković kazao je da je 2022, za koju se dodjeljuju priznanja, bila veoma turbulentna godina, opterećena inflacijom, pokidanim lancima vrijednosti, nedostatkom pojedinih repromaterijala, što je uticalo na privredna kretanja, pa i na bh. izvoz.

– Prošle godine privreda je uspjela da izvoz održi na nivou prethodnih godina, ali i da ga unaprijedi, istakao je Marinković.