Marketing X Business

Potrošnja domaćinstava porasla u prvom tromjesečju 2024. godine

Marx.ba

(The Irish Times)

Realna potrošnja domaćinstava po glavi stanovnika porasla je za 0,2 posto u eurozoni u prvom tromjesečju 2024., blagi rast, od 0,1 posto, zabilježen je i u prethodnom tromjesečju, pokazali su podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Istovremeno je porastao i realni dohodak kućanstava po glavi stanovnika i to za 1,5 posto, dok je u četvrtom tromjesečju lani zabilježen rast od samo 0,7 posto.

I u EU je realna potrošnja po stanovniku bila veća za 0,2 posto, a isti rast je zabilježen i u zadnjem tromjesečju 2023. godine. Realni dohodak domaćinstava je porastao za 1,6 posto u prva tri mjeseca ove godine, a u četvrtom tromjesečju prošle godine bio je veći za 0,6 posto.

Bruto raspoloživi dohodak domaćinstava porastao je za 2,4 posto u eurozoni i za 2,7 posto u EU tokom prvog tromjesečja 2024.

– Povećanje se uglavnom objašnjava velikim pozitivnim doprinosom naknada za zaposlene i socijalnih naknada kako u eurozoni tako i u EU. S druge strane, tekući porezi i neto socijalni doprinosi jedini su negativni utjecaj, objašnjavaju statističari.

U prvom tromjesečju 2024. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, stopa štednje bila je veća za 1,4 postotna boda i u eurozoni i u EU. Među članicama EU za koje su dostupni podaci, stopa štednje domaćinstava porasla je u osam država, a pala u šest.

Portugal je imao najveći rast za 5,1 postotni bod, a nakon njega je Italija s 2,6 postotnih bodova. Prema Eurostatu, najveći pad zabilježen je u Mađarskoj, 2,6 postotnih bodova. Na drugom mjestu je Grčka s dva postotna boda, a na trećem Češka s 1,9 postotnih bodova.

U periodu do januara do marta 2024. stopa ulaganja domaćinstava pala je za 0,1 postotni bod u eurozoni i za 0,3 postotna boda u EU, u odnosu na prethodno tromjesečje.

Najveći pad zabilježen je u Mađarskoj i to jedan postotni bod. Slijede Danska i Portugal s po 0,5 postotnih bodova, a zatim je Poljska s 0,4 postotna boda, pišu Financije.