Marketing X Business

BiometricUpdate: BiH se pridružuje programu Digitalna Evropa vrijednom 7,5 milijardi eura

N. D.

(Foto: Printscreen)

Bosna i Hercegovina (BiH) pridružila se Programu Evropske unije za digitalnu Evropu (DIGITAL), dobivši pristup programu vrijednom 7,5 milijardi eura (8,1 milijardu američkih dolara) dizajniranom da podstakne digitalizaciju, uključujući digitalne identitete, sajber sigurnost, digitalnu prekvalifikaciju i nove tehnologije, objavio je BiometricUpdate.

Agencija za identifikaciona dokumenta, registre i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) pozdravila je sporazum, zvanično potpisan 14. maja, ističući njegovu važnost u osiguravanju integriteta i sigurnosti digitalnih ID-a i podataka. Agencija je zadužena za vođenje ličnih dokumenata, centralnih registratora i razmjenu podataka između državnih agencija.

Program DIGITALNOG finansiranja za period 2021.-2027. osmišljen je da podrži industriju, mala i srednja preduzeća (MSP) i javnu upravu u njihovoj digitalnoj transformaciji. Među njegovim brojnim zadacima je davanje grantova za pilote novčanika za digitalni identitet Evropske unije (EUDI). Ovog mjeseca, EU je objavila drugi poziv za finansiranje pilota, izdvajajući ukupno 20 miliona eura (21,5 miliona američkih dolara) za projekte u digitalnom identitetu IDDEEA je ove sedmice održala prezentaciju o Programu Digitalna Evropa, pozivajući kompanije, javne i obrazovne institucije i međunarodne organizacije da razgovaraju o mogućnostima finansiranja i razmijene iskustva.

– Pružićemo infrastrukturu i podršku i pomoć svakoj instituciji ili kompaniji prilikom apliciranja za projekte, rekao je ministar komunikacija i saobraćaja Edin Forto tokom događaja.

IDDEEA je također zadužena za implementaciju digitalnog identiteta BiH, e-Identitet, koji je stavljen na raspolaganje građanima zemlje u januaru ove godine. Agencija je u aprilu predstavila projekat pod nazivom eDataExchange, čiji je cilj uvođenje elektronskih potpisa i sertifikata i pojednostavljenje razmene podataka fizičkih i pravnih lica između državnih institucija i preduzeća. Ova balkanska zemlja se takođe nada da će implementirati digitalni ID novčanik, piše BiometricUpdate.

Povezani članci