Marketing X Business

Prodaja automobila u BiH: Škoda najpopularnija, slijede Toyota i Volkswagen

N. D.

(Foto: Porsche)

Prodaja novih automobila u Bosni i Hercegovini je u prva četiri mjeseca ove godine na nivou koji može biti zadovoljavajući. Prema mišljenju struke brojka od 3.338 isporučenih novih automobila, koja je neznatno veća nego za isti period prošle godine, pokazuje da postoji potencijal.

Što se tiče najprodavanijih vozila, tu se već neko vrijeme stvari ne mijenjaju. Škoda je najprodavanija u BiH, a u prva četiri mjeseca 2024. prodalo se 675 vozila (najviše modela Octavia – 277). Škoda je ubjedljivo najpopularnija, a slijedi Toyota sa 302 isporučena primjerka (najviše Yaris Cross – 121), te Volkswagen sa isporučenih 292 vozila (najviše Golf – 67).

Slijede Hyundai (273), Dacia (225), Renault (203), Kia (171), Citroen i Peugeot (po 144), a listu 10 najprodavanijih kompletira Audi sa 103 primjerka.

Kada se radi o premium segmentu svakako treba naglasiti da je u prva četiri mjeseca ove godine u našoj zemlji novog vlasnika pronašlo 44 Porschea.

Zanimljivo da je Tesla isporučila osam vozila u prva četiri mjeseca, a brzorastući kineski BYD je u našoj zemlji isporučio tek jedno vozilo.

Povezani članci