Marketing X Business

Koji su izazovi i perspektive lizinga u Bosni i Hercegovini

Bloomberg Adria

(Izvor: Društvene mreže)

Raznolikost slike lizinga u Bosni i Hercegovini odaje mnoge slojeve i pitanja. Tržište lizinga nije dostiglo optimalnu tačku koju je imalo prije 2010. godine, a postavlja se pitanje razloga za taj pad. Zašto lizing društva postoje u Federaciji, ali ne i u Republici Srpskoj, te da li odsustvo lizinga u ovom dijelu zemlje implicira nedostatak korisnika? Ova pitanja su postavljena direktorima vodećih lizing kuća u Federaciji Bosne i Hercegovine u emisiji “Zoom In”.

U posljednje tri godine, lizing društva bilježe dvocifreni rast, što je iznenađujući podatak. Samo u 2023. godini, tržište lizinga u BiH poraslo je za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Period do 2008. godine se smatra zlatnim dobom lizinga u BiH, ali i do vremena prije velike finansijske krize, kada je lizing postao regulisano područje nadgledano od strane Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Elma Hošo, direktorka Sparkasse leasinga, koja je govorila kao gost u emisiji “Zoom In Bloomberg Adrie”, istakla je svoje višegodišnje iskustvo na tržištu lizinga u Bosni i Hercegovini. Kroz izjavu je naglasila ključne promjene i izazove koje je industrija lizinga prošla.

– Budući da sam ja na ovom tržištu već preko 15 godina, i da radim u ovoj industriji, imam apsolutno veoma pouzdane informacije, tačno znam šta se dešavalo u tom periodu, istakla je Hošo.

Oslikavajući značaj promjena, Hošo je dodala:

– Ono koliko je bilo zlatno doba, ono je bilo veoma rizično i veoma neregulisano. Za to niste imali nikakvu transparentnost, mogli ste napisati kamatnu stopu kakvu ste htjeli, a onda s druge strane, računati neku drugu jer nismo bili pod regulatorom.

Govoreći o ulozi Agencije za bankarstvo, istakla je da je svima Agencija za bankarstvo jako olakšala poslovanje.

– Svima nam je olakšala samim tim što nam je nekako postavljena jedna fer platforma gdje svi pod istim uvjetima se takmičimo da budemo bolji, poručila je.

Jedan od gorućih problema za lizing društva je PDV na kamate, što ih čini nekonkurentnima u poređenju s bankarskim kreditima.

Nedim Milišić, direktor Raiffeisen leasinga, izrazio je zabrinutost zbog problema oporezivanja kamata u lizingu, što, prema njegovim riječima, značajno utiče na razvoj tržišta.  

– To je zaista jedna od stvari koja u značajnoj mjeri utječe na, rekao bih negativno na razvoj tržišta kao takvog, a ukoliko uzmemo kredit, ukoliko napravimo poređenje između kredita i lizinga za isti iznos kredita i lizinga, lizing je u nepovoljnom položaju zbog obračuna PDV-a na kamatu, rekao je Milišić.

Milišić je dalje dodao da su, kao industrija, aktivno komunicirali s vlastima, uključujući Vijeće ministara i Ministarstvo financija, putem Udruženja leasing društava, kako bi iznijeli svoje prijedloge. Čak su, kako je istakao, “mislim 2019. godine pravili i analizu u kojoj se jasno pokazalo da iznos PDV-a koji bi eventualno, a ukoliko bi se desilo da se PDV ne obračunava na kamatu, da bi se taj iznos PDV-a generirao kroz nova financiranja.”

Povezani članci