Marketing X Business

Globalno tržište pametnih telefona raslo 6,5 u drugom kvartalu 2024. godine

Marx.ba

(Foto: Samsung)

Prema preliminarnim podacima Međunarodne podatkovne korporacije, globalne isporuke pametnih telefona porasle su u drugom tromjesečju ove 2024. godine 6,5% u odnosu na isti perio prošle godine.

Isporuke su iznosile 285,4 miliona pametnih telefona. To je bilo četvrto uzastopno tromjesečje rasta isporuka, no pravi rast se očekuje u zadnjem tromjesečju ove godine, piše Bug.

– Iako je oporavak uvelike u toku, a svih pet najvećih kompanija ostvaruje dobitke iz godine u godinu, sve je veća konkurenciju među vodećim proizvođačima te polarizaciju cjenovnih razreda. Budući da Apple i Samsung nastavljaju vladati tržištem najskupljih modela i najviše koriste trenda premijumizacije, vodeći kineski proizvođači povećavaju isporuke u nižem cjenovnom segmentu. To za posljedicu ima sve slabiju poziciju pametnih telefona srednje cjenovne klase, rekla je viša direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima Nabila Popal dodavši kako je tržište sve zanimljivije zahvaljujući višim prosječnim prodajnim cijenama (ASP) te usvajanja Gen AI modela u pametnim telefonima.

Očekivanja su da će u isporukama od 234 miliona pametnih telefona ove godine njih 19% biti s GenAI mogućnostima.

Preliminarni tržišni rezultati pokazuju da je Samsung zauzeo prvo mjesto u Q2 2024 s udjelom od 18,9% u isporukama, zahvaljujući strateškom fokusu na svoje vodeće modele i snažnoj AI strategiji. Apple je tromjesečje završio na drugom mjestu s 15,8% udjela s poboljšanim rezultatima u Kini i drugim ključnim regijama. Obje vodeće kompanije zabilježile su skroman rast na godišnjem nivou (Q2 2024/Q2 2023). Xiaomi je zauzeo treće mjesto u Q2 2024. s udjelom od 14,8%, dok su vivo i OPPO skoro izjednačili na četvrtoj i petoj poziciji s udjelom od 9,1%, odnosno 9,0%.

Xiaomi i vivo zabilježili su dvoznamenkasti rast sa snažnim rezultatima na tržištima u razvoju i Kini, dok je OPPO-ov rast od 1,8% rezultat uspješnog širenja izvan Kine.