Marketing X Business

Šta kažu stručnjaci: Ko bolje predviđa finansijska kretanja, umjetna inteligencija ili ljudi

Marx.ba

(Foto: X)

Studija koju je proveo Booth School of Business na Univerzitetu u Chicagu pokazala je kako je umjetna inteligencija pogonjena velikim jezičnim modelima (LLM) – uspješnija od ljudi u analizi finansijskih izvještaja i postavljanju predviđanja temeljenih na analiziranim podacima.

– Čak i bez ikakvih narativnih ili specifičnih informacija o industriji, AI nadmašuje finansijske analitičare u svojoj sposobnosti predviđanja promjena u zaradima kompanija. AI pokazuje relativnu prednost u odnosu na ljudske analitičare u situacijama u kojima se analitičari obično muče, navodi se u studiji.

Studija je koristila “chain-of-thought” upute koje su usmjeravale GPT-4 da identificira trendove u finansijskim izvještajima i izračuna različite finansijske omjere. Na temelju toga, AI je analizirao informacije i predviđao buduće finansijske rezultate, prenosi Business Insider.

– Kada koristimo chain-of-thought upute za oponašanje ljudskog razmišljanja, otkrivamo kako AI postiže tačnost od 60 posto, što je puno više od tačnosti koju postižu analitičari, navodi se u studiji.

Ljudski analitičari su bili bliže niskom rasponu od 50% u pogledu tačnosti predviđanja.

Sposobnost velikih jezičnih modela da prepoznaju finansijske obrasce i poslovne koncepte s nepotpunim informacijama sugerira kako bi ova tehnologija u budućnosti mogla igrati ključnu ulogu u donošenju finansijskih odluka u budućnosti, navode autori studije.

Konačno, studija je otkrila kako primjena finansijske stručnosti GPT-4 na trgovačke strategije donosi profitabilnije trgovanje, s višim omjerima dionica i povratima na investicije koje na kraju nadmašuju tržište kapitala.

– Otkrivamo kako strategija long-short temeljena na GPT prognozama nadmašuje uspjeh tržišta, zaključuje se u studiji.

Povezani članci