Marketing X Business

Marketing stručnjaci su arhitekti kreativnosti, a ne posmatrači

Marx.ba

(Foto: Usabilitygeek)

Kao industrija, često se u toj struci zazire od razgovora o važnoj ulozi marketinga u njegovanju kreativnih ideja za svoje brendove. Možda je to rizik da budemo viđeni kao “odjel lijepih slika”, a ne kao ozbiljni poslovni lideri, ili u znak poštovanja prema našim partnerima iz kreativnih agencija kojima je ovo srce njihovog poslovanja.

Iako može biti štetno po reputaciju trgovca ako se kreativnost percipira kao jedina poluga koja im je na raspolaganju, uvjerljivi su dokazi o utjecaju koje kreativne ideje mogu imati na sve dodirne tačke u iskustvu potrošača.

Kreativne ideje su pokretači komercijalnog rasta. Važno je shvatiti da je jedna od vaših uloga marketinga brenda kao kreativnog arhitekte vašeg brenda. Morate odvojiti vrijeme da razradite i kreativno artikulirate ono čemu vaš brend teži, uz posao koji obavljate kako biste otključali najveće potrošačke mogućnosti za rast.

Kreativna težnja

Postoji kontinuitet za efektivnost kada je u pitanju kreativni rad. Ljestvica kreativne efikasnosti Jamesa Hurmana i Petera Fielda dobar je okvir za razmišljanje o tome za šta pucati. Najambiciozniji brendovi će težiti da budu trajne ikone. Da biste to postigli znači razvijati fleksibilnu kreativnu ideju koja može trajati godinama i baviti se različitim poslovima koje vaš brend treba da radi. Vaša kreativna aspiracija će vjerovatno odražavati ambiciju vašeg brenda i prirodu vaše organizacije.

Čujemo mnogo poziva na odvažnost i kreativnu hrabrost, ali ono što vašem brendu treba i ono što vaša organizacija cijeni može biti drugačije. Ovo su važna pitanja na koja treba odgovoriti, govore o tome šta je moguće i poželjno. Pomaže u demistifikaciji kreativnih ideja u vašoj organizaciji. U najgorem slučaju, kreativnost je marketinški čarobnjak iz Oza. Može izgledati kao dim i ogledala, a neki trgovci se mogu bojati reći pogrešnu stvar. Na kraju krajeva, kupujete nešto što je nematerijalno dok se ne proizvede, a do tada, s nepovratnim troškovima i uloženim trudom, može se činiti prekasno za povratak. Iskreno, velike kreativne ideje su dijelom inspiracija, dijelom strategija, dijelom sreća, a dijelom formula. Nije uvreda reći da je to formula – takav je slučaj sa kreativnim idejama najboljih bendova, TV serija i umjetnika.

Jedna od stvari koje moramo učiniti kao kreativni arhitekti je otkriti tu formulu, razraditi njene granice i pravila, razumjeti kako im biti vjerni i omogućiti im da evoluiraju s vremenom. Čak i sa svim dostupnim saznanjima o tome šta pokreće najefikasniji kreativac, može biti teško koristiti ga u ovom trenutku.

Nije kao da možete reći „Želim ideju usmjerenu na brend, relevantnu, emotivnu, privlačnu, lako razumljivu ideju koja će raditi na različitim kanalima i baviti se raznim sadašnjim i budućim prilikama za rast“, i magično neka se to desi. Umjesto toga, morate stvoriti okruženje koje podstiče kreativnost.

Dugogodišnje ideje

Potrebna vam je dugoročna vizija vašeg brenda, razumijevanje širine poslova koje vaš brend treba da uradi, snažno pozicioniranje brenda zasnovano na uvidu potrošača i snažan vizuelni identitet koji ide dalje od prepoznatljivih sredstava brenda u vizuelne kodove, sa estetskim senzibilitetom koji posjeduje moć da prenese kulturno značenje. Morate odabrati agencije sa sposobnošću da kreiraju rad sa tonom i stilom koji je potreban vašem brendu da bi uspio, i pružiti im jasan smjer iz kojeg mogu zamisliti. Bit ćete vješti u upravljanju dvosmislenostima i prelasku sa velike slike na mikro nivo, preznojavajući detalje, zadržavajući objektivnost kako biste stvari vidjeli očima vaše publike.

Razvijanje dugogodišnje ideje može zahtijevati vješto korištenje istraživanja potrošača. Pomaže imati odličnog kvalitativnog istraživačkog partnera koji je ugodan s novim idejama. Prethodno testiranje oglašavanja može igrati ulogu u razumijevanju pojedinačnog izvršenja – dobar rezultat prije testiranja rezultat je snažnog procesa, omogućava optimizaciju i pomaže vam da povratite dio brutalne objektivnosti koja se može izgubiti u procesu. Ne bi trebao biti podsjetnik, prekasno u procesu, na osnove, niti će zamijeniti potrebu za jasnom strategijom uzvodno. Zapamtite svoju odgovornost unutar vaše organizacije. Manje razmišljajte o “upravljanju dionicima”, što zvuči borbeno, a više o tome kako stvarate uvjerenje i strpljenje, te njegujete radoznalost i učenje.

Potpuno fleksibilno kreativno vozilo ne pada s neba, već mu je potreban prostor da se razvije, iako može krenuti od sjemena jedne moćne izvedbe. Biti odličan u ovome zahtijeva poseban nivo samosvijesti. Morate biti potpuno prisutni, ali i u mogućnosti da se sklonite s puta. Najbolji trgovci djeluju u službi brenda na kojem rade, poštujući njegovu prošlost i postavljaju ga za budućnost izvan njih. Morate izbjegavati stvaranje rada koji odražava vaš vlastiti senzibilitet i ukus, i umjesto toga se usredotočite na pojačavanje onoga što je trajno u suštini brenda, tako da rezonira s kulturom i publikom. Ovo je prava umjetnost.

Povezani članci