Marketing X Business

Hrvatska kompanija akvizirala jednog od najvećih distributera iz BiH

Marx.ba

(Foto: Sim Impex)

CIAK Grupa preuzela je banjalučki Sim Impex, jednog od vodećih nezavisnih distributera autodijelova (IAM) u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na stranicama Zagrebačke berze. Banjalučka kompanija ostvaruje promet veći od 21 miliona eura te broji 245 zaposlenika na 33 lokacije diljem Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujući visoko razvijenom logističko-distributivnom sistemu, portfelju od nekoliko hiljada kupaca, asortimanu od preko 120.000 jedinstvenih referenci rezervnih dijelova i kvalificiranim zaposlenicima ima snažan potencijal da postane vodeći IAM distributer u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir core business CIAK Grupe i njenu prisutnost u Bosni i Hercegovini, firma Sim Impex jedan je od naših (CIAK-ovih) sljedećih koraka za konsolidaciju u južnoj i istočnoj Evropi. CIAK Grupa želi toplu dobrodošlicu novoj firmi i novim članovima tima. Veselimo se daljnjem zajedničkom razvoju poslovanja, integraciji i sinergiji na razini CIAK Grupe, objavili su iz ove kompanije.

Nastavak je to akvizicija za ovu kompaniju koja je prošle godine preuzela slovensku firmu Potokar, dok je u 2021. zaključila čak tri akvizicije; kompaniju Next Auto iz Podgorice, zagrebački Trgometal te banjalučki Auto Milovanović. Također, ovaj je distributer autodijelova početkom prošle godine preuzeo lokalno poslovanje njemačke kompanije Stahlgruber.

CIAK Grupa, čiji je većinski dioničar, osnivač i predsjednik Uprave Ivan Leko, danas ostvaruje 282 miliona eura konsolidiranih poslovnih prihoda, koliki je bio rezultat za 2023. godinu. U odnosu na godinu ranije, prihodi su porasli za 24 posto.