Marketing X Business

Kako je biti žena u IT industriji?

Š.M

Iako je oblast IT tradicionalno smatrana muškim područjem, sve veći broj žena ulazi u ovu industriju i daje značajan doprinos tehnološkom razvoju.

Image by Freepik

Kroz historiju, industrija informacionih tehnologija nije bila pretjerano naklonjena ženama, ali već je jasno da se situacija na tržištu rada mijenja s obzirom da je svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica ljepšeg spola, navodi Nova.rs.

Iako je oblast IT tradicionalno smatrana muškim područjem, sve veći broj žena ulazi u ovu industriju i daje značajan doprinos tehnološkom razvoju. Digitalizacija gotovo svih sektora pruža jedinstvenu priliku za ekonomski rast, unaprjeđenje poslovanja i rada, a isto tako i više mogućnosti ulključivanje žena na tržište u ovoj oblasti. Potreba za STEM ( Science, Technology, Engineering and Math) i ICT (Information and Communication Technology) vještinama raste u svi sektorima, od zdravstva do proizvodnje i time se otvaraju nova mjesta zapošljvanja za sve kojima je ovo primarna sfera interesovanja.

Prema posljednjih podacima, 26,7 posto žena zastupljeno je u oblasti tehnologije, dok je zastupljenost žena na visokorangiranim pozicijama u ovoj oblasti, kao što su direktori ili šefovi inžinjeringa, u odnosu na uloge u početnim invoima, dosta manja.

Izvor: explodingtopics.com

Kada je riječ o zaradi i platama u ovom sektoru, također postoji jasna razlika između pripadnica ljepšeg spola i muškaraca. Prema podacima stranice Plate.ba raspon plata za osobu koja radi u Bosni i Herecegovini u kategoriji IT – software je obično od 1 193 BAM (minimalna plata) do 3 379 BAM (najviši prosjek). Prema dostupnim podacima, samo 15 posto žena zarađuje više od 2.000 eura, dok skoro dvostruko više muškaraca zarađuje taj isti iznos.

Kako napredovati?

 Već prvi problemi za žene nastaju u procesu pronalaska posla i samog zapošljavanja. Žene ne napreduju kao njihove muške kolege te jako teško dolaze do vodećih pozicija u kompanijama. U nastavku donosimo nekoliko stavki koje će vam pomoći da se istaknete kao žena u IT sektoru.

1. POKAŽITE SVOJU OSOBNOST I KARAKTER

Mnoge žene u IT sektoru pokušavaju biti što sličnije muškarcima. Misle da će se tako lakše uklopiti i napredovati. No, spomenuto je potpuno pogrešno. Krenite od činjenice da nigdje ne piše da je IT sektor rezerviran isključivo za muškarce i da ne morate težiti tome da budete poput njih.

Budite svoji, izrazite svoje mišljenje i znanje i pokažite svoj puni potencijal. Tako ćete lakše napredovati i stići do ciljeva.

2. NIKADA NE SUMNJAJTE U SVOJE ZNANJE

Ponekad će se neko naći na putu tko će vas htjeti uvjeriti da niste dobri u svom poslu samo zato što ste žena. Različitim manipulacijama mogli bi vam dati do znanja da niste dovoljno sposobni za projekt koji biste trebali odraditi, da nemate dovoljno znanja za napredovanje ili da još niste zaslužili lidersku poziciju, tvrdi Zaposlena.hr.

Ne vjerujete takvim osobama, budite sigurni u svoje znanje i samouvjereno koračajte naprijed.

3. SVI IMAMO LOŠ DAN PA TAKO I ŽENE U IT SEKTORU

Loš dan nije ništa neobično, a događa se svima, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Za vrijeme loših dana nemojte donositi velike odluke i pokušajte se usredotočiti isključivo na posao koji trebate obaviti i ostanite dosljedne sebi.

Na prijedlog Europske komisije, a s ciljem poticanja žena u digitalnom sektoru, dana 9. aprila 2019. godine donesena je Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu koju je potpisalo 27 država članica Europske Unije te Norveška.

Zemlje potpisnice time su se obvezale da će raditi na osnaživanje uloge žena u IT sektoru te poticati rješavanje pitanja oko spolne neravnopravnosti u IT-u. Spomenuto će učiniti kroz međusobnu suradnju javnih i privatnih sektora te općenito s civilnim društvom.