Marketing X Business

Koliko novca Liga nacija donosi reprezentacijama

N. D.

(Foto: Youtube)

Večeras se nastavlja Liga nacija, a reprezentacija Bosne i Hercegovine u okviru Lige A u Zenici dočekuje Njemačku.

Ove godine Liga nacija ima i nešto izmijenjena pravila. Naime, u završnicu takmičenja ne ulaze samo pobjednici grupe Lige A, već i drugoplasirani. Takva izmijena donosi da će se igrati prvi put i četvrtfinale koje je zakazano za mart 2025. godine, dok će polufinala i finale biti održani u junu naredne godine. 

A sve što naprave reprezentacije, bit će i plaćeno. UEFA sponzori su tu, pa su tu i nagrade. Za prvo izdanje Lige nacija UEFA je osigurala 76.25 miliona eura nagrada, a pobjednici su kući odnijeli 10,5 miliona eura. Drugoplasirana Nizozemska uzela je 9 miliona eura, trećeplasirana Engleska dobila je 8 miliona eura, a Švicarska, koja je završila četvrta – dobila je 7 miliona.

I za prošlu godinu je pobjednik dobio 10,5, finalista 9, trećeplasirani 8, a četvrtoplasirani 7 miliona eura, a iznosi sigurno neće biti manji ni za sezonu koja je u toku.

Treba reći da je samo učešće u Ligi A u kojoj je reprezentacija BiH nagrađeno sa 1,5 miliona eura, Liga B donosi milion, Liga C 750 hiljada, a Liga D 500 hiljada eura.