Marketing X Business

Qatar Aiways omogućio besplatni brzi internet putnicima putem Muskovog Starlinka

Marx.ba

(Foto: Qatar Airways)

Qatar Airways je obavio svoj prvi let opremljen uslugom satelitskog interneta, Starlink i to na liniji između Dohe i Londona.

Aviokompanija najavila je planove da do kraja godine uvede Starlink na još 12 aviona Boeing 777. Također, cilj je da cijela flota aviona Qatar Airwaysa bude opremljena Starlinkom do kraja 2025. godine. Korištenje Starlinka bit će besplatno za sve putnike Qatar Airwaysa.

Izvršni direktor Qatar Airwaysa, Badr Al Meer, proslavio je ovu prekretnicu video pozivom s Muskom dok su letjeli na visini od 35.000 stopa.

– Trenutno doslovno razgovaramo preko Starlinka, to je super, rekao je Musk tokom poziva.

Kako navode mediji koji su bili prisutni na letu, brzina pristupa internetu preko Starlinka dosezala je impresivnih 200 megabita u sekundi.

Uz Starlink, Qatar Airways ističe kako će putnici moći streamati sadržaje, gledati prijenose uživo, igrati online igre ili raditi tokom leta.

Starlink postaje sve popularnija opcija za aviokompanije zbog obećanja o pružanju dosljednije usluge putem satelitske tehnologije.

U posljednje vrijeme, Starlink je sklopio partnerstva s United Airlinesom i Air Franceom, Hawaiian Airlines, Air New Zealand, JSX, japanskim Zipair-om i latvijskim airBaltic-om.

VEZANO

Ubrzava se razvoj 6G mreža