Marketing X Business

Ubrzava se razvoj 6G mreža

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Do standardizacije 6G mreža proći će još nekoliko godina, a do lansiranja prve komercijalne još više. S obzirom na dosadašnji tempo smjene generacija, prvu takvu možemo očekivati oko 2030. godine.

U međuvremenu, naučnici i mnoge kompanije rade na razvoju novih tehnologija za bežični prijenos podataka. Vidjeli smo da su kineski inženjeri već prošle godine uspjeli postići brzine od 300 Gbps, dok je prva pokusna mreža u Japanu uspjela postići stabilan protok podataka brzinom od 100 Gbps, piše Mob.

Najnovija vijest dolazi iz Londona, gdje je u jednom eksperimentu postignuta brzina od blizu 1 Tbps, odnosno 938 Gbps.

Londonski naučnici su ovaj rezultat postigli donekle neuobičajenom metodom, budući da su koristili prilično širok frekvencijski pojas, kombinirajući spektre između 5 GHz i 150 GHz.

Podsjetimo, aktualne 5G mreže rade na frekvencijama nižim od 6 GHz, a one koje koriste milimetarski val, tj. frekvencije veće od 20 GHz, još uvijek su rijetke. Kolike će brzine biti dostupne kad 6G mreže krenu s komercijalnim radom, teško je reći. No, možemo biti sigurni da će biti osjetno niže od obećanih, imajući u vidu iskustvo kod uvođenja 5G i 4G mreža.

Najveća teoretska brzina u 5G mrežama trenutno iznosi 20 Gbps, a mnogi operateri su prilikom uvođenja svojih obećavali 2, 3 pa i više. Međutim, takve brzine u pravilu postižu samo u laboratorijskim uvjetima, a u praksi rijetki su sretnici koji uspiju postići preko 1 Gbps.

Bilo kako bilo, brzine svakako napreduju, ali teoretske i obećane ne treba uzimati zdravo za gotovo. Istina, razvoj jedne generacije mobilnih mreža ne događa se u kratkom periodu, tako da je moguće da će se u doglednoj budućnosti zaista postizati 3 ili 4 Gbps.

Do tada ostaje još mnogo posla, kako operaterima, tako i proizvođačima opreme, a međunarodne udruge bi se trebale pobrinuti za skoru standardizaciju šeste generacije.

VEZANO

Tehnologija i pametni uređaji ključni alati za prevladavanje jezičnih prepreka