Marketing X Business

Tržište personalnih računara poraslo u prvom kvartalu

Marx.ba

(Foto: GEI)

Isporuke personalnih računara širom svijeta vratile su se rastu u prvom kvartalu ove godine, nakon dvije godine pada, prema preliminarnim rezultatima istraživačke firme International Data Corporation (IDC).

Tržište personalnih računara poraslo je za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu sa 59,8 miliona isporuka u prvom kvartalu, i vratilo se na nivoe prije pandemije zbog početka ciklusa obnove računara koji su kupljeni tokom pandemije, navedeno je u izvještaju, prenosi Reuters.

Očekuje se da će dostupnost računara sposobnih da podrže vještačku inteligenciju pojačati potražnju za uređajima, pomažući tržištu da se oporavi od pada u narudžbi nakon kupovne groznice izazvane pandemijom.

Na pad potražnje za računarima u protekle dvije godine utjecale su visoke kamatne stope i inflacija, što je primoralo preduzeća i pojedince da odlože modernizaciju računarskih sistema. Prema podacima koje je objavio IDC, rast u prvom tromesečju ove godine bio je olakšan zbog poređenja sa lošom godinom, dok je ublažavanje inflacije također pomoglo oporavku u Americi i Evropi.

Međutim, slabija prodaja u Kini, najvećem tržištu računara, nastavljena je što je uticalo na globalnu prodaju uređaja. Istovremeno, IDC navodi da je popularnost desktop računara opala u korist laptop računara, posebno u Kini.

Kada je riječ o proizvođačima, kineska kompanija Lenovo nalazi se na vrhu liste sa 23 posto tržišnog udjela, dok su HP i Dell učestvovali sa 20, odnosno 15 procenata. Američka kompanija Apple zabilježila je rast prodaje od 14,6 posto u prvom kvartalu sa tržišnim udjelom od 8,1 posto.

Povezani članci