Marketing X Business

"Zlatne vize" za kupce skupih nekretnina odlaze u prošlost

Marx.ba

(Foto: Unsplash)

Program “zlatne vize” – koji dodjeljuje pravo prebivališta strancima koji ulažu velike iznose u nekretnine – bit će postupno ukinut, objavio je španski premijer Pedro Sánchez, prenosi Reuters.

– Započet ćemo postupak ukidanja dodjele takozvane zlatne vize. Poduzet ćemo potrebne mjere kako bismo osigurali da stanovanje bude pravo, a ne tek čisti špekulativni posao, rekao je Sánchez tokom posjeta seviljskoj općini Dos Hermanas.

Zakon, koji je uveden 2013. godine, dodjeljuje državljanima zemalja van EU, a koji ulože barem 500.000 eura u španske nekretnine – bez uzimanja hipoteke – posebnu dozvolu koja im omogućuje život i rad u zemlji tri godine.

Prea pisanju El Paísa, 94 od 100 viza dobivenih putem ovog pravnog postupka povezane su s ulaganjem u nekretnine u većim gradovima poput Barcelone, Madrida, Malage, Alicantea, Valencije ili Palme de Mallorce.

Prema riječima španskoj premijera, program je postao “špekulativni model” koji je “onemogućio pronalazak pristojnog stanovanja za one koji u Španiji žive i rade te svakodnevno plaćaju poreze”.

– To nije model koji nam je potreban, tvrdi Sánchez.

Još 2022. godine, Evropska komisija pozvala je zemlje članice da okončaju sve slične programe, navodeći sigurnosne rizike u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

– Evropske vrijednosti nisu na prodaju. Prodaja državljanstva putem “zlatnih pasoša” protivzakonita je prema zakonima EU i predstavlja ozbiljne sigurnosne rizike. Otvara vrata korupciji, pranju novca i izbjegavanju poreza, rekao je tada evropski povjerenik za pravosuđe i potrošače Didier Reynders.

Od tada su Irska, Nizozemska, Portugal, Grčka i Malta ili ukinuli ili pooštrili pravila oko svojih postojećih programa “zlatne vize” – ili ekvivalentnih – shema.

Povezani članci