Marketing X Business

Meteorolog Bakir Krajinović za Marx.ba: Skijališta se pripremaju, hoće li biti snijega

N. DEMIROVIĆ

(Foto: Youtube/Arhiv)

Skijaški centri u Evropi pripremaju se za predstojeću sezonu. Plan je da se otvore krajem novembra ili početkom decembra, uz nadu da će biti snijega. Naravno, slično je i u regiji i našoj zemlji, a svi se nadaju da će biti dovoljno snijega, ali i uslova da se on pravi.

Prošla sezone mnogima je donijela probleme, zbog viših temperatura, ali iz znatno manjih padavina nego što je to uobičajeno.

– Klimatske promjene predstavljaju stalni izazov koji može da utiče na budućnost zimskih sportova, objavilo je Njemačko udruženje žičara i vučnih liftova, a zanimljivo je da u toj državi ski centar Jener objavio kraj tradicionalnog skijanja, čime je okončana jedna era.

Naravno, zimski sportovi u Alpima ostaju ključni dio poslovne strategije, a tako je i na našim ljepoticama Bjelašnici, Jahorini, Vlašiću…

Biznis planovi na skijalištima su tu, a priroda ima svoje viđenje stvari. Možda bude darovita, pa na kraju sezona skijanja u našoj zemlji bude uspješna.

Na ovu temu za Marx.ba govorio je meteorolog Bakir Krajinović.

– Sezonske prognoze koje se rade za tri mjeseca unaprijed pripremaju s kolegama iz cijele regije. Mi sarađujemo kroz jedan forum gdje se sastajemo sa meteorolozima iz mediteranske regije, dakle cijela južna Evropa i sjeverna Evropa i na taj način pripremamo prognozu, kaže Krajinović.

Prema njegovim riječima još je rano za pouzdane prognoze, ali nešto govore i trendovi.

– Još je rano da izađemo s pouzdanim informacijama ili prognozama na osnovu kojih se mogu praviti određeni planovi. Ova godina do sada je bila puno toplija od prosjeka i sve tri sezone ove godine bile su dosta toplije, sa manjim količinama padavina i takav trend se očekuje do kraja godine.

Prognozirati snježne padavine tako daleko je popriličlno neozbiljno za hidrometeorološku službu, ali ono što se može reći, jeste da očekujemo nastavak trenda sa temperaturama višim od prosjeka i sa količinama padavina manjim od prosjeka. To ne znači da mi tokom zime nećemo imati snijega, ali svjedoci smo da je prošla zima bila najtoplija od početka mjerenja u Bosni i Hercegovini sa izuzetno malim količinama snježnih padavina, naglasio je Krajinović.

Očigledno je da će skijaške centre u budućnosti čekati sve više izazova.

– Takve zime će biti sve češće i imat ćemo sve više izazova kada je u pitanju sve ono što se dešava i sa temperaturnim i padavinskim režimom. Dakle, moramo se prilagoditi i pripremiti na toplije zime s manjim snježnim padavinama, ali to nikako ne isključuje da ćemo mi tokom zime imati snijega i snježnog pokrivača. Ipak se mi nalazimo u klimatskoj zoni koja ima jasno izdiferencirane četiri sezone i tokom zime kada imamo najniže vrijednosti temperatura imamo i vrlo često snježne padavine.

Svjedoci smo bili 2012. sa rekordnim snijegom, a i prošle zime kada snijega gotovo da nije bilo, koliko klimatske oscilacije variraju od godine do godine, ali usljed klimatskih priomjena, toplije zime s manje snježnih padavina bivaju sve češće i šešće. Prošle sezone, mnoge staze su imale problema zbog nedostatka snijega, a staze u dolinama su često bile ranije zatvarane. Nasuprot tome, više nadmorske visine su imale natprosječne sniježne padavine, rekao je Krajinović.

VEZANO

Bit će nadomak Sarajeva: Šta donosi prva skijaška dvorana na Balkanu