Marketing X Business

Veliki igrači vjeruju u nastavak rasta bitcoina, ali i solane

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Vrijednost bitcoina vratila se iznad 67.000 dolara, prvi put od jula ove godine. Svjedoci smo dužeg perioda rasta cijena, jer je od početka septembra do danas cijena najveće kriptovalute porasla nešto manje od 30 posto.

Dobar izgled za daljnji rast cijena je i povećana vjerovatnost novog smanjenja kamatnih stopa od strane američke centralne banke, koja se sastaje početkom novembra.

Prema podacima koje prate Glassnode i Bitwise, broj takozvanih “kitova” (subjekata koji posjeduju najmanje 1.000 bitcoina) značajno je porastao početkom sedmice, što je najveći broj takvih subjekata od januara 2021. Takav porast pokazuje da glavni igrači na tržištu kriptovaluta vjeruju u nastavak pozitivnog trenda rasta cijena. Zanimljivo je i da je, prema istim kompanijama, smanjena akumulacija malih ulagača.

U posljednje vrijeme snažan rast cijena bilježi solana, koja je najbolje prošla među najvećim kriptovalutama. Također je zabilježila veći rast od bitcoina i ethera, koji je, kao i solana, blockchain prvog nivoa i stoga izravna konkurencija solani. Solana je ove sedmice dostigla rekord svih vremena u odnosu na ether i ne čini se da će se trend uskoro zaustaviti. Konkurentska prednost mreže solana je u iznimno niskim transakcijskim troškovima, što između ostalog omogućuje niske troškove nabave i prodaje. Brzina mreže i niski troškovi znače da mnogi korisnici više vole trgovati na solanici nego na eteru. Povećani broj korisnika mreže također se odražava na cijenu temeljne kriptovalute.

Podsjetimo, solanin blockchain odabrao je Sam Bankman-Fried i njegovo carstvo izgrađeno oko FTX berze. Nakon poznate priče o propasti spomenute berze i s njom povezanog fonda rizičnog kapitala Alameda Research, solana i cijeli ekosistem teško su stradali. Primjerice, solana je svoju najveću vrijednost zabilježila u novembru 2021. godine od približno 260 dolara.

Nakon spomenutog kolapsa, vrijednost kriptovalute potonula je na tek nešto više od 8 dolara u decembru 2022. Tada se uvelike nagađalo hoće li projekt uopće preživjeti i je li svo uzbuđenje umjetno stvoreno preko Bankmana. Ove godine nagađanja su opovrgnuta jer je broj korisnika i transakcija na mreži značajno porastao i na najvišim nivoima u historiji. Cijena solane trenutno je 175 dolara, analizira Seebiz.

VEZANO

Zlato i dalje raste, bitcoin ga prati u stopu