Marketing X Business

Kako trgovci na malo i firme za e-trgovinu mogu povećati prodaju i lojalnost

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Novo istraživanje naglašava kako različite generacije žele komunicirati s firmama i brendovima uoči Crnog petka koji je narednog mjeseca. Kada najmanje 86 posto svih generacija očekuje ciljanu i relevantnu komunikaciju, prema istraživanju Infobipa trgovci trebaju personalizirani pristup za svaku generaciju kupaca.

Crni petak je vrijeme kada milioni potrošača traže ponude na mreži, pružajući trgovcima sve veću priliku za povećanje prodaje i jačanje prisutnosti robne marke. Prema konsultantskoj tvrtki Bain & Company, čak i povećanje zadržavanja kupaca od 5 posto može povećati profit za više od 25 posto.

Međutim, stvaranje odgovarajuće višekanalne strategije za komunikaciju s potrošačima kroz četiri generacije može biti izazovno. Pogriješite i robne marke mogu izgubiti prodaju ili čak lojalne kupce. Infobipov izvještaj o trendovima generacijskog slanja poruka otkriva komunikacijske preferencije svake generacije.

Studija pokazuje da baby boomeri manje prihvataju sadržaj koji se ponavlja. 40 posto želi raznovrsniju komunikaciju naspram 8 posto Generacije Z, ali preferiraju aplikacije za chat više nego Generaciju X (68 posto u usporedbi s 57 posto). 73 posto generacije X radije prima ažuriranja proizvoda i usluga u usporedbi sa samo 55 posto generacije Z. Mlađe generacije otvorenije su za nove komunikacijske kanale, dok 60 posto milenijalaca rado kupuje putem chatbota. 83 posto ispitanika iz generacije Z očekuje da ih brend razumije kao pojedince, a 65 posto želi dvosmjerni dijalog s brendovima od kojih kupuju.

– Naše istraživanje pokazuje da većina kupaca, bez obzira na dob, želi da brendovi komuniciraju s njima kao s prijateljem putem kanala razgovora i kažu da će to povećati njihovu lojalnost. Međutim, marke moraju pravilno komunicirati s kupcima kako bi povećale lojalnost i povećale prodaju. Zato je Infobip analizirao što svaka generacija preferira te objavio novo izvještaj i priručnik kako bi pomogao trgovcima i eCommerce kompanijama da što bolje iskoriste sezonu kupovine, rekao je Ivan Ostojić, direktor poslovanja Infobipa.

VEZANO

Meteorolog Bakir Krajinović za Marx.ba: Skijališta se pripremaju, hoće li biti snijega