Marketing X Business

Apple najavio najveći otkup vlastitih dionica u historiji SAD

Marx.ba

(Foto: Unsplash)

Apple je jučer najavio otkup vlastitih dionica težak 110 milijardi dolara, što je najveći otkup ove vrste u historiji finansijskih tržišta SAD.

– Zapanjujući iznos. Apple možda priznaje da postaje dionica s vrijednošću koja vraća novac dioničarima umjesto visoko potentne dionice u rastu koja treba novac za istraživanje i razvoj ili širenje poslovanja, rekao je Steve Sosnick, glavni strateg u Interactive Brokers LLC.

Ovom najavom, proizvođač iPhonea nadmašuje vlastiti rekord za najveću vrijednost otkupa dionica objavljenih u SAD. Prema podacima koje je prikupila istraživačka kompanija Birinyi Associates koja seže unatrag do 1999. godine, tehnološki div je 2018. godine odobrio otkup dionica u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Sveukupno gledano, Apple je odgovoran za šest od deset najvećih američkih otkupa vlastitih dionica.

Apple je također objavio kvartalne rezultate nakon zatvaranja finansijskih tržišta u četvrtak koji su premašili očekivanja investitora. Kompanija je objavila prodajne rezultate koji su bolji od procjena analitičara, a najavljen je i nastavak rasta prihoda. Apple je također povećao iznos kvartalne dividende već dvanaestu godinu zaredom.

Povezani članci