Marketing X Business

Nekretnine na Bjelašnici: Cijene prihvatljive ili ne?

Š.M.

Istražili smo cijene nekretnina na Bjelašnici

Bjelašnica već dugi niz godina ima status velikog gradilišta, a potražnja za nekretninama baš na ovoj planini odavno nije bila veća. Izgradnja apartmana, stanova, ugostiteljskih objekata standardni su projekti na Bjelašnici čime ona već odavno, kao planina i odlična lokacija zimskih sportova, gubi svoju draž.

Malo je onih koji posjete spomenutu planinu, a da ne prigovore zbog izgradnje velikog broja objekata. Većina njih je napravljena poslije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a od tad kupovina zemljišta i gradnja, još se nije zaustavila.

Protekle sedmice Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju izvijestila je o prodaji određenih nekretnina. Najvrednija je poslovna zgrada poznata kao MOC PRESS CENTAR sa zemljištem, ukupne površine 2397 metara kvadratnih na Bjelašnici, prodata je za vrtoglavih 1,5 miliona KM. Druga nekretnina je posebni dio apartmana Hotela Bjelašnica – poslovni prostor u suterenu, ukupne površine 63 metra kvadratna, koja je prodata za 126 hiljada KM. 

Marx.ba istražio je prosječne cijene nekretnina na Bjelašnici. Na centralnom kupoprodajnom mjestu OLX.ba, ponuđen je veći broj nekretnina. Uglavnom je riječ o apartmanima novogradnje različitih kvadratura. Cijena garsonjere od 20 kvadrata u objektu od 5 etaža, na lokaciji Babin Do, koja se nalazi u neposrednoj blizini glavne ski staze sa otvorenim pogledom na vrhove Bjelašnice, iznosi oko 90.000 KM. Cijena dvosobnog apartmana površine oko 40 kvadrata kreće od 150.000 KM pa nadalje u zavisnosti od etaža i samog položaja apartmana. Za nešto veći apartman od 60 i više kvadrata, morat ćete pripremiti više od 250.000 KM ukoliko želite postati vlasnik ovakve jedinice.