Marketing X Business

Ovo je pet najskupljih umjetničkih djela na svijetu

Š.M.

apollo-magazine.com

Koliko ste spremni izdvojiti novca za zadivljujuće umjetničko djelo? Sa sigurnošću možemo kazati da se ne može poreći moć slike kao umjetničkog djela, koja ujedno oduzima dah, ali i budi razne emocije. Ali, po kojoj cijeni? Za neke kolekcionare, samo nebo je granica u smislu koliko su zaista spremni da plate u ime dobre umjetnosti. Godinu za godinom, aukcijske kuće i privatne galerije bilježe rekordne prodaje djela kako starih majstora — recimo Leonarda da Vinčija i Rembranta — tako i umjetnika 20. stoljeća poput Jacksona Pollocka i Pabla Picassa. Ovdje ćemo prikazati neke od najskupljih slika koje su ikada prodate u historiji umjetnosti.

Salvator Mundi od Leonarda da Vincija
Cijena: 450 miliona dolara

Salvator Mundi prodat je za nešto više od 450 miliona dolara na Christie’s aukciji 2017. anonimnom kupcu. New York Times je izvijestio da je kupac glumio za saudijskog princa Badera bin Abdullaha bin Mohammeda bin Farhana al-Sauda te je slika od tada u vlasništvu ministarstva kulture Saudijske Arabije.

Salvator Mundi, u prijevodu “Spasitelj svijeta”, nije samo najskuplja slika na svijetu – to je možda i najkontroverznija slika. Mnogi naučnici sumnjaju da je djelo u potpunosti uradio Leonardo da Vinci, navodeći da cjelokupna kompozicija nije u potpunosti usklađena s da Vincijevim stilom. Jedna analiza koju je proveo Luvr 2018. godine zaključila je da se slika polako razvijala s Leonardom koji je kasnije dodao šake i ruke.

Veranda.com

Interchange – Willem de Kooning
Cijena: 300 miliona dolara

Holandsko-američki umjetnik Willem de Kooning, koji se smatra “umjetnikovim umjetnikom”, oblikovao je apstraktni ekspresionistički stil svojim gestualnim radovima često zasnovanim na figurama, pejzažima i mrtvim prirodama. “Razmjena” predstavlja promjenu u de Kooningovom radu od slikanja uglavnom žena ka apstraktnijm formama. Kenneth C. Griffin kupio je sliku za 300 miliona dolara od Fondacije David Geffen u septembru 2015. godine.

Veranda.com

The Card Players, Paul Cézanne

Cijena: 250 miliona dolara

Tokom 1890-ih, Paul Cézanne je stvorio seriju od pet radova koji prikazuju radnike koji igraju karte. Mirna priroda slike – koja prikazuje dva čovjeka uronjena u igru – odstup je od Cézanneovih prethodnih dramatičnih i živopisnih djela. Iako je većina slika iz serije izložena u muzejima širom svijeta, ovu je katarska kraljevska porodica kupila za 250 miliona dolara 2011. godine.

veranda.com

Nafea Faa Ipoipo autora Paula Gauguina
Cijena: 210 miliona dolara

Nafea Faa Ipoipo?, prevedena “Kada ćeš se udati?”, jedna je od prvih slika koje je Paul Gaugin naslikao nakon svog prvog putovanja na Tahiti 1891. godine. Fokus slike je na domoročkoj mladoj ženi koja stavlja bijeli cvijet u kosu (u tradicionalna tahićanskoj kulturi, cvijet u kosi ukazuje da je osoba spremna za brak) i njena majka koja zaštitnički bdije nad njom. Prvobitno je objavljeno da je Goginovu sliku prodao švicarski biznismen Rudolf Staechelin kupcu iz Katara za 300 miliona dolara. Međutim, tužba iz 2017. kasnije je otkrila da je slika prodata samo za 210 miliona dolara.

veranda.com

Broj 17A od Jacksona Pollocka
Cijena: 200 miliona dolara

Vođa apstraktnog ekspresionističkog pokreta, Jackson Pollock proslavio se svojom tehnikom “kapanja”, gdje je Pollock sipao boju na platno – često položeno na pod – kao način da prenese emocije kroz pokret. Broj 17A—apstraktna slika koja prikazuje kaleidoskop boja na platnu od fiberboarda—jedan je od Polockovih ranih radova kojom je prikazao ovu tehniku. Milijarder Kenneth C. Griffin kupio je sliku 2015. za 200 miliona dolara od Fondacije David Geffen.

veranda.com

Da li biste neku od ovih umjetničkih djela voljeli imati u svom posjedu?