Marketing X Business

Nvidijin partner očekuje dupliranje prodaje servera za AI 2024.

Š.M.

Bloomberg Adria

Ključni partner kompanije Nvidia Corp, Quanta Cloud Technology, očekuje udvostručenje prodaje svojih servera za vještačku inteligenciju (AI) u 2024. godini, a visoki nivo potražnje će trajati i u dužem roku jer se kompanije sve više oslanjaju na AI u svojim operacijama i uslugama.

Bum vještačke inteligencije će se zaista održati i vidjet ćete da će njegov rast biti sve jači u narednim godinama“, rekao je predsjednik dobavljača QCT, Mike Yang, koja je u vlasništvu taiwanske kompanije Quanta Computer Inc, u intervjuu za Bloomberg TV.

Quanta Computer, koji sarađuje sa Nvidijom na izgradnji AI servera, imao je velike koristi od obimnog ulaganja Wall Streeta u tehnologiju. Kao i kod njihovog partnera iz Kalifornije, proizvođača čipova Nvidia, čiji su AI akceleratori hit među hardverom ove godine, cijena akcija Quante se više nego udvostručila u 2023. godini.

Različiti dobavljači komponenata rade zajedno kako bi povećali kapacitet proizvodnje i pomogli u ublažavanju kontinuiranog nedostatka Nvidijinih naprednih AI čipova, rekao je Yang, ne obavezavajući se da će ispuniti svu potražnju od strane kupaca naredne godine. Direktori iz Nvidije su analitičarima rekli ovog mjeseca da su sigurni u proširenje snabdijevanja kako bi zadovoljili povećanu potražnju.

“Imamo vrlo ograničenu ponudu, ali sljedeće godine mislim da će Nvidia sve riješiti“, rekao je Yang.

QCT godišnje generiše milijarde dolara prihoda, pri čemu AI serveri čine 65 odsto ukupnih prihoda kompanije, rekao je Yang. On pod AI serverima podrazumijeva one koji uključuju grafičke procesore, kao što su modeli koje proizvodi Nvidia, koji se porede sa tradicionalnim hardverom sa procesorima, sektorom u kom Intel još uvijek ima dominantan udio.

Alphabetov Google Cloud, Amazon.comov AWS i Alibaba Group Holding spadaju među najveće kupce QCT-a. Kompanija se takmiči sa kompanijama kao što su Foxconn Industrial Internet, koji je listiran na berzi u Šangaju, i taiwanski Wiwynn u snabdijevanju kompanija koje pružaju usluge u klaudu serverima, uglavnom u SAD i Kini.

Očekuje se da će globalne isporuke AI servera rasti po godišnjoj stopi od 29 posto između 2022. i 2026. godine, prema istraživačkoj firmi TrendForce sa sedištem u Tajpeju. Procjene analitičara i istraživača su ove godine bile previše konzervativne, budući da je Nvidia u uzastopnim kvartalima šokirala tržište sa izuzetnim prognozama prodaje.