Marketing X Business

BMW u Münchenu otkrio kako vidi budućnost automobila

Š.M.

Foto: BMW Welt, BMW Museum, BMW Plant Munich and Corporate Headquarters

Svjedoci smo jednog od najvažnijih otkrića BMW-a u posljednjim godinama, možda čak i desetljećima. Dok su stekli ime izgradnjom klasičnih motora i vozačkih užitaka, BMW od sada fokus prebacuje prema elektrifikaciji i održivosti. Bavarska kompanija predstavila je svoju viziju u Minhenu koja otkriva kako će izgledati nadolazeća generacija BMW-ova. Vizija Neue Klasse uvid je u budućnost oblika, tehnologije i materijala nadolazećih električnih BMW-ova.

Bloomberg Adria
Bloomberg Adria

Ključne tačke prezentacije su elektrifikacija, digitalizacija i kružnost. Naglasak je na smanjenju potrošnje resursa i smanjenju emisija. Glavna prednost Neue Klasse je što je od samog početka osmišljena za električni pogon. To donosi značajne prednosti u pogledu učinkovitosti. Garantuju 30 posto dalji doseg. To bi trebalo biti i do 750 kilometara. Punjenje baterija bit će 30 posto brže te će podržavati brzo punjenje koje će u 10 minuta punjenja dosegu dodati 300 kilometara. Cijeli pogonski sklop bit će 25 posto učinkovitiji. Govorilo se i o 800-voltnom električnom sistemu, koji se već nudi u Kijinim i Porscheovim modelima i omogućava brže punjenje.

Bloomberg Adria

Novost su cilindrične baterijske ćelije, kakve su dosad koristili samo u Tesli. Nove cilindrične baterijske ćelije bit će još učinkovitije i pružati 20 posto veću energetsku gustoću. BMW trenutne električne modele opskrbljuje baterijama iz kineskog konglomerata CATL. Novi partner je kompanija Eve Energy. Kobalt i litij dolazit će iz pouzdanih tvornica. Za pogon će se brinuti šesta generacija električnog pogona eDrive. Veću učinkovitost postići će optimizacijom mase, aerodinamike i kotača te naprednim sistemima upravljanja toplinom. Garantuju 40 posto veću učinkovitost električnog pogona u zimskim uvjetima.

Na električnoj platformi Neue Klasse izgradit će šest novih automobila. Vizija prikazuje kako će izgledati sljedeća električna Serija 3. Poznato je da će sljedeći model bit će potpuno drugačiji. Veličinom će odgovarati Seriji 3, a slijedit će ga, čini se, i terenska verzija poput iX3. Odabir razreda nije slučajan. To su razredi automobila u kojima modelima 3 i Y američka Tesla miješa špice.